RANE NA VENAMA Adekvatni melemi i masti mogu da poboljšaju stanje oštećene kože na nogama
Foto: Shutterstock

Same po sebi nisu opasnost po zdravlje, ali postaju opasne kada se pojave posledice, najčešće rane.

Otvorene rane nastaju uglavnom na unutrašnjem delu potkolenice i teško zarastaju, pa treba odmah reagovati. Prvi pokazatelji su tamna pigmentacija na potkolenici noge i tvrdo tkivo, na kojem je venska cirkulacija veoma loša.

Postupak nege rana svodi se na upotrebu hidrogena i fiziološkog rastvora, koji će prvo da očiste ranu od prljavština, a zatim upotrebu povidon-joda koji će pospešiti zarastanje. Mogu se koristiti i antibiotski praškovi za brže zarastanje rane ili mast „flogocid“.

RANE NA VENAMA Adekvatni melemi i masti mogu da poboljšaju stanje oštećene kože na nogama

Foto: Shutterstock

 

Odaberite adekvatni melem

Osim što umiruje iritiranu kožu, melem pravovremeno vezuje slojeve epiderma koji su oštećeni. Kada je reč o nezi rana od proširenih vena, važno je da negujete i predeo oko njih. Evo šta se može koristiti kao melem:

- Beli vazelin i lanolin, u kombinaciji sa cvetom nevena i kantariona, koji imaju antiseptički efekat.

- Preporučuje se ispiranje rane blagim rastvorom hipermangana jer on takođe ima antiseptičko dejstvo.

- Prečišćena ulja za vene, poput maslinovog ekstra devičanskog, takođe imaju umirujući efekat, kao i „pantenol“.

- Cvetovi kamilice, nevena, kantariona, koji dodatno smiruju i omekšavaju tvrdoću oko rane.

- Pčelinji vosak je jedan od najboljih u borbi s proširenim venama.

RANE NA VENAMA Adekvatni melemi i masti mogu da poboljšaju stanje oštećene kože na nogama

Foto: Shutterstock

 

Mast za zaceljivanje kože

Masti se kod rana ne koriste često i moraju biti na antibiotskoj osnovi. Odličan je izbor upotreba cink-vitaminske masti, koja lepo nahrani kožu i pospešuje njeno zarastanje. Može se mazati i propolis mast pošto pčelinji vosak i hidrira i umiruje kožu.

Prvo je potrebno ranu dobro očistiti troprocentnim hidrogenom i fiziološkim rastvorom. Sve dok rana peni, ispirate i dalje. Zatim se na sterilnu hidrofobnu gazu nanese sloj masti debljine oko dva-tri centimetra. Natopljenu gazu stavite direktno na ranu i blago omotate elastičnim zavojem. Ne stežite. Mazanje masti se preporučuje jedanput dnevno u početku, a kasnije može i na drugi,treći dan. Veoma je važno da se prilikom skidanja gaze ona dobro natopi hidrogenom da ne dođe do čupanja mesa i još veće rane. Za tu namenu je najbolje koristiti troprocentni hidrogen ili fiziološki rastvor.

RANE NA VENAMA Adekvatni melemi i masti mogu da poboljšaju stanje oštećene kože na nogama

Foto: Shutterstock

 

Simptomi koje ne treba zanemariti

Proširene vene se mogu javiti sa simptomima i bez njih. U prvom slučaju se javljaju vidljive i izražene vene, koje osim estetskih poteškoća ne pružaju nikakve druge tegobe. U drugom slučaju, u težem obliku manifestacije, dolazi do pojave sledećih simptoma: težine u nogama, grčeva u listovima, naročito noću, otoka, krvarenja kože oko vena, upala, promena kvaliteta i izgleda kože…

Mogući uzroci

Najčešći uzroci su nasledni faktor, određena bolesna stanja, kao što su otežano mokrenje i otežana stolica, profesija koja nalaže da se konstantno stoji ili sedi na radnom mestu, česta upala bolesnih vena, prekomerno izlaganje toploti…

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading