Ova ustaljena pravila u ishrani slobodno prekršite - Nisu tačna!
Shuterstoock

Kada je u pitanju zdrava ishrana važe pravila koja se godinama prepričavaju. Ipak, neka od njih i nisu baš opravdana. Pročitajte koja pravila tokom dijete slobodno možete prekršiti jer se njihova istinitost dovodi u pitanje.

Kupovanje isključivo nemasnih proizvoda 

Da li ste se ikada zapitali zašto su niskokalorični biskviti tako ukusni? Odgovor leži u soli i šećeru. Verovali ili ne, ali mnogi „dijetalni“ proizvodi imaju više kalorija nego originalne verzije, zbog većih količina šećera u njima. Obavezno čitajte na poleđini proizvoda tabelu nutritivnih vrednosti. 

Ako nema šećera nema ni rizika 

Samo zato što je određen proizvod bez šećera ne znači da ste bezbedni i da nema puno kalorija. Obično proizvodi koji su „sugar-free“ imaju i više kalorija. 

Ne jedete posle 20h jer nećete moći da sagorite kalorije 

Vaše telo troši kalorije u bilo koje doba dana. Stvar je u tome što ako jedete čips uz televiziju pre spavanja vi zapravo unosite nepotrebne kalorije. Štaviše, nutricionisti kažu da je bolje pojesti zdravu večeru pred spavanje nego otići u krevet praznog stomaka. 

Suzdržavate se da ne jedete između obroka 

Užina je jako važan deo zdrave ishrane. Nekoliko manjih užina između obroka pomoći će vam da održite potreban nivo energije u toku dana. Takođe, užina vam pomaže da se tokom obroka ne prejedete. 

Perete zube odmah nakon obroka 

Voće, posebno pomorandže ili limun, kao i mnoge vrsta pića omekšavaju gleđ. Ako odmah pojurite da operete zube vi ćete zapravo oštetiti zube. Najbolje je sa sačekate minimun pola sata između obroka i pranja zuba. 

Pijete osam čaša vode na dan 

Kada je voda u pitanju univerzalno pravilo ne postoji. Koliko je potrebno piti vode zavisi i od okruženja, vašeg zdravlja, režima ishrane i nivoa fizičke aktivnosti. Optimalna količina vode koju bi trebalo da pijete iznosi minimum dve litre dnevno, savetuju stručnjaci. 

Jedete celer jer ima „negativne kalorije“ 

Povrće bije glas da sadrži „negativne kalorije“, što znači da sagorevate više kalorija nego što ih dobijate konzumiranjem određene namirnice. Nutricionisti kažu da je ovo tačno, ali da celer i slično povrće ne daje dovoljno energije da izgurate dan. Uostalom, koliko celera možete da pojedete na dnevnom nivou? Shvatate da ne možete jesti samo celer. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading