Začin koji svi koriste, a ne znaju koliko je lekovit: Seme bosiljka jača srce, sprečava pojavu kancerogenih ćelija i još mnogo toga
Foto: Pixbay

U Kini, Indiji i drugim azijskim zemljama, seme bosiljka se koristi kao sastojak mnogih obroka. Šta je to što ovo sićušno, crno seme čini tako dragocenim? Temeljnija istraživanja koja bi naučno dokazala lekovitost semena bosiljka još uvek nisu sprovedena, ali pojedine male studije su potvrdile njegove brojne koristi za organizam:

Izvor minerala

Seme bosiljka je odličan izvor minerala, pre svega kalcijuma, magnezijuma i gvožđa. Upravo ti minerali zaslužni su za zdravlje i kvalitet kostiju i mišića, kao i za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca. Mnogi ljudi putem ishrane ne unose u organizam dovoljnu količinu kalcijuma i magnezijuma, pa dodavanje semena bosiljka u jela koja spremate pomoći će da obezbedite optimalnu dnevnu količinu tih važnih minerala. Za one koji ne jedu meso, semenke bosiljka mogu biti i jedan od glavnih izvora gvožđa.

Šta još sadrži seme bosiljka?

Obiluje vlaknima i flavonidima

Seme bosiljka sadrži veliku količinu vlakana, posebno onih rastvorljivih, uključujući pektin. Zahvaljujući tome, to seme dobro je za naše varenje i celokupan digestivni sistem, a njegovim redovnim unosom može se sniziti i nivo šećera u krvi (studija je obuhvatila osobe s dijabetesom tipa 2). Pektin snižava i nivo holesterola u krvi, tako što sprečava njegovu apsorpciju u crevima.

Semenke bosiljka, takođe, bogate su biljnim jedinjenjima, uključujući flavonoide i druge polifenole. Flavonoidi su antioksidansi, što znači da štite ćelije od oštećenja koje prouzrokuju slobodni radikali – imaju protivupalna i antikancerogena svojstva.

Sadrži omega-3 masne kiseline

Samo jedna kašika semenki bosiljka zadovoljiće dnevnu potrebu organizma za omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju rizik od pojedinih oboljenja (bolesti srca i dijabetesa tipa 2).

Kako se semenke bosiljka koriste i gde ih možete nabaviti?

S obzirom na to da ih je suve teško žvakati, pre konzumacije neophodno ih je potopiti u tečnost. Baš kao i čija seme, i seme bosiljka nakon potapanja u vodi bubri i poprima želatinastu strukturu.

Jednu kašiku semenki prelijte sa 250 ml vode. Ostavite da se natapaju 15 minuta – kada nabubre, veličina će im se utrostručiti. Spoljni deo semenke u obliku gela postaće siv, dok će centar semena ostati crn.

Zahvaljujući blagom, neutralnom ukusu, semenke bosiljka odlično se slažu kako sa slatkim tako i sa slanim jelima i pićima. Mogu se dodati u limunadu, supu, jogurt, puding, salatu, frape,ovsenu kašu, hleb, koktele…

Semenke bosiljka potražite u prodavnicama azijskih začina i namirnica. Oprez! Seme namenjeno sadnji nije za jelo, jer je verovatno tretirano pesticidima.

Još nešto! Zbog velike količine vlakana, seme bosiljka može dovesti do nadimanja, tako da ga u svoj jelovnik uključite postepeno. Na taj način, digestivni sistem će mu se polako prilagoditi. S obzirom na to da obiluje vitaminom K, seme bosiljka može se odraziti na delotvornost pojedinih lekova.

Zbog toga, pre nego što započnete s redovnim konzumiranjem ovih zdravih crnih semenki, porazgovarajte sa svojim lekarom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading