DOKTORKA GRUJIČIĆ UPOZORILA NA TIHI GENOCID: Ovo mora da se uradi, da nam se ne ponovi Jasenovac
Foto: Printscreen

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije profesor dr Danica Grujičić naglasila je da je tokom agresije NATO-a počinjen ekocid, ali da od tada traje tihi genocid na celom Balkanu.

Navela je da je korišćena municija sa osiromašenim uranijumom, kasetne bombe koje su zabranjene, gađane su privredna i hemijska postrojenja, a nalogodavci su znali da će doći do ekološke katastrofe.

– Protiv Srbije i Crne Gore vođen je hemijski i nuklearni rat, a smrtnost od malignih bolesti raste u gotovo svim balkanskim zemljama. Nažalost, u dokazivanju svega ovoga izostala je efikasnost države – poručila je dr Grujičić, navodeći da ne smemo više da odlažemo ispitivanje posledica NATO bombardovanja.

Stručno koordinaciono telo koje je država osnovala pre tri godine, kazala je, nije nikada počelo da radi, ali dve decenije nakon bombardovanja moguće je dokazati uzročno-posledičnu vezu između agresije i porasta obolelih od malignih i retkih bolesti, rođenja dece i životinja s različitim deformitetima.

– Da nam se ne bi ponovio Jasenovac, moramo početi ta istraživanja sada i nastaviti ih za 10, 20, 40 godina jer će posledice biti vidljive generacijama unazad – poručila je Grujičićeva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading