NEVEROVATNO LEKOVIT! Šafran je najbolji afrodizijak, čisti krv, leči nesanicu, ubrzava metabolizam, a evo kako se koristi
Foto: Shutterstock

Šafran aromatični Solomonov lek je vekovima simbol bogatstva i mudrosti i dobija se iz cveta biljke iz porodice irisa. Koristi se samo prašnik, dok se latice ponekad upotrebljavaju u medicinske svrhe. Iako se već neko vreme vodi polemika odakle potiče ova biljka, mnoge stvari ukazuju da je to bio Krit u Grčkoj, a danas se kultiviše od zapadnog Mediterana do Indije.

Period kada se šafran ručno bere je vrlo kratak, od kraja oktobra do početka novembra i to samo u određeno doba dana, u ranim jutarnjim časovima. Slično kurkumi, pored medicine i kulinarstva kroz istoriju se koristio za farbanje tkanina jer daje tu narandžastu boju kao na budističkim odeždama.

Ovaj začin je intenzivnog mirisa, slatko-gorkog ukusa i spada u grupu začina koji hlade. 

U knjizi „Joga bilja" ističe se njegova moć da revitalizuje krv, cirkulaciju i ženski reproduktivni sistem i dobro utiče na metabolizam. U pripremi sa drugim biljkama ima tonično dejstvo, a kao začin poboljšava asimilaciju hrane u dublja tkiva. Autori ističu i da na energetskom nivou ima satvičku vibracijuljubavi, posvećenosti i milosrđa bhakti jogi. Preporučuje se i za dobro varenje, kod glavobolja, vrtoglavica, problema sa bubrezima i očima, može da podrži imunitet i produžava vitalnost.

Postoji više načina da kuvate sa šafranom, možete ga prvo natopiti u vodi ili mleku oko 15 minuta, dodati ga u isto vreme sa drugim začinima ili možete da ga izmrvite u jelo pri kraju kuvanja i ostavite da odstoji. Ako u kuhinji imate ovaj začin, dovoljno je da sa samo par prašnika kreirate sofisticirane ukuse u kuhinji.

Evo kako možete da ga upotrebite:

Odlično ide u razna jela sa pirinčem, od bliskoistočnih pilava, preko španskih paelja, italijanskih rižota do indijskih birjani jela.

Sledeći put kad pravite sutlijaš, potopite malo šafrana u mleko pre nego što počnete da kuvate i zasladite ga medom; pospite seckanim, pečenim bademom ili pistaćima.

Odlično ide sa drugim začinima kao što je mleveni korijander, đumbir, kardamom, komorač i možete ga dodati karijima od povrća, on će i dalje naći način da zasija svojim dekadentnim ukusom među mnoštvom drugih začina.

Da se oraspoložite u hladne dane napravite gustu čorbu sa korenastim povrćem i dodajte šafran.

Za prijatan san:

Lagano ugrejte šolju bademovog (ili kozjeg) mleka sa prstohvatom mlevenog kardamoma, šafrana i meda po ukusu. Ostavite malo da odstoji i poslužite dok je još toplo.

Jedno upozorenje, trudnice treba pažljivo da ga koriste i isključivo u konsultaciji sa lekarom. Takođe, važno je da lekar utvrdi dozu šafrana jer u većim količinama može imati negativne efekte po zdravlje.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading