NAJGORE MLEKO KOJE DIŽE HOLESTEROL: Ovi proizvodi se "lepe" za krvne sudove
Foto: Shutterstock

Ponuda mleka i mlečnih proizvoda  je sve raznovrsnija, ali često nas to zbunjuje kad želimo da izaberemo pravu vrstu koja odgovara našem zdravstvenom stanju. Ako patite  od  povišenog holesterola, pazite. U neobranom mleku, sa procentom masti 3,2 - u 100 grama - sadrži se i 10 mg holesterola.

Nutricionisti preporučuju da punomasno mleko piju samo deca i to do 6. godine života. Nakon toga, treba se odlučiti za mleko sa 1 odsto masti koje onda konzumira i cela porodica. S obzirom na to da su masni mlečni proizvodi "aterogeni", tojest "lepe" se za krvne sudove, odrasli mogu i da piju mleko sa svega 0,5 odsto masnoće. Time će obezbediti sebi sve neophodne vitamine kojih u mleku ima, kao i dozu kalcijuma. 

U skladu s tim, uvek je bolje da i među drugim mlečnim proizvodima birate manje masne - recimo, umesto kisele pavlake, ponudite ukućanima kiselo mleko. Jogurt neka bude od obranog mleka, a najzdraviji je kefir. U principu, uvek je bolje konzumirati kisele mlečne proizvode nego obično, slatko mleko.

Ukoliko niste sigurni da li vam je holesterol povišen, proverite ga u laboratoriji, a ovi simptomi će vam takođe biti znak.

Bolest krvnih sudova nastaje upravo zbog taloženja lošeg (LDL) holesterola i kalcijuma, kada dolazi do stvaranja krvnog ugruška unutar krvnog suda ili srca, koji delimično ili potpuno blokira protok krvi. Kao posledica mogu se javiti srčani ili moždani udar.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading