Volite MLEVENO MESO? Kada pročitate ovo, sigurno ćete promeniti mišljenje
Foto: Pixbay

Kako se bliži sezona roštiljanja na otvorenom, sigurno ne propuštate peći i mleveno meso nešto češće pa je dobro znati i što stručnjaci kažu o toj navici. Zapamtiti valja da ćete unosom mlevenog mesa omogućiti organizmu 20 g proteina, što je pola preporučene dnevne količine, ali isključivo životinjskog porekla. Proteini su esencijalni za izgradnju i obnavljanje mišića, kosti i tkiva, a pomažu i pri snabdevanju kiseonika krvotoku. Odlični su za održavanje telesne težine jer će vas zasititi, ali oni biljnog porekla su puno bolji izbor.

Mogu se razviti žučni i bubrežni kamenci

Redovna konzumacija mlevene govedine može uticati na zglobove i bubrege. Ako jedete proteine životinjskog porekla, posebno crveno meso, nivo mokraćne kiseline će porasti, a može uzrokovati nastanak kristala u zglobovima te se pretvoriti u bubrežne kamence. Oba stanja su jako bolna. Bolja je opcija unositi čiste proteine biljnog porekla.

Unosite puno kalorija

U tako malom komadu mesa se krije puno kalorija. Jedan hamburger tako sadrži oko 120 g mlevene govedine, a tu se radi o oko 326 kalorija. Ako tome dodate sir i pancetu ili još jedan komad mesa, jasno vam je da ste uneli skoro sve potrebne kalorije za jedan dan. Ako ga pripremate sami, koristiti nemasne komade mesa.

Problemi s arterijama

Može se raditi o trenutnom uticaju na kardiovaskularni sistem. Obrok koji se sastoji od visokog udela zasićenih masti može uzrokovati manju upalu i Endotelnu disfunkciju - termin je koji opisuje stanje oštećenog endotela i njegove poremećene funkcije. Endotel je važan organ koji oblaže čitav krvožilni sustav, a njegove su najznačajnije funkcije: kontrola vaskularnoga tonusa, inhibicija agregacije trombocita, modulacija migracije leukocita, regulacija proliferacije glatkih mišićnih stanica. Upala dakle može oštetiti stanice endotela zbog čega arterije mogu biti podložne sužavanju što vodi do smanjenog protoka krvi. Ako želite nešto promeniti, odaberite meso životinje iz slobodnog uzgoja koja se hrani samo na ispaši.

Problemi s koncentracijom i fokusom

Obroci  koji  se sastoje od zasićenih masnoća nisu dobra odluka ako je pred vama važan sastanak ili ispit jer mogu uticati na koncentraciju i fokus, tvrde studije u kojima su se pratili rezultati kod dve skupine ljudi, onih koji su za obrok jeli namirnice pune zasićenih masti i onih koji su jeli zdraviji obrok. Zaključak je dakle da su lošije na testovima koncentracije prošli oni koji su prethodno jeli mastan obrok.

Kosti mogu stradati

Osobe koje pate od osteoporoze će često dobiti savet da ne jedu previše crvenog mesa jer velike količine životinjskog proteina mogu iscrpiti kalcijum iz kosti. Uz crveno meso treba izbegavati i šećer, prženu hranu.

Konzumacija velikih količina ovog mesa povezana s nastankom raka

Svetska zdravstvena organizacija je pre 5 godina izdala izveštaj u kojem stoji kako konzumacija crvenog mesa i prerađenog mesa je povezana s povećanim rizikom od razvoja raka debelog creva. Meso poput svinjetine, jagnjetine i govedine bi trebalo izbegavati jesti u velikim količinama. Stručnjaci savetuju da je dovoljno jesti ga tri put nedeljno.

Nemasni komadi mesa su svakako bolji izbor, a od vrsta se preporučuje očišćena ćuretina koja je, iako nešto masnija vrsta, izvrstan izvor vitamina koji pospešuju zdravlje srca, rad probave, zdravlje mozga, a izvrstan su izvor energije. Osim toga, ćuretina je bogata gvožđem. Uz ćuretinu, nemasno meso je i piletina. Kao belo meso, pileća su prsa odličan izvor hlorina, fosfora i riboflavina.

Dr. Hu savetuje svima koji žele 'doživeti stotu' da crveno meso i mesne prerađevine zamene namirnicama koje sadrže zdrave biljne proteine.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading