Fit bez muke: Mali trikovi za brži metabolizam, koji daju velike rezultate
Foto: Shutterstock

Možda vam je usporen metabolizam. Ovi jednostavni saveti će vam pomoći da ga ubrzate bez imalo muke!

Kafa topi kalorije!

Jutarnja kafa neće samo rasaniti vas, već i vaš metabolizam. A ako popijete još jednu u toku dana, telo će brže trošiti kalorije. Jedna studija je pokazala da dve šolje kafe dnevno ubrzavaju metabolizam pa telo sagori do 180 kalorija više u toku dana. Ali ne preterujte! Više od pet šolja dnevno loše utiče na zdravlje.

Izležavanje poželjno

Svako ima neki problem, a hroničan stres remeti metabolizam. Ako ste stalno gladni i čeznete za slatkišima, razlog može da bude povišen nivo kortizola, hormona stresa koji povećava apetit. Zato svakog dana radite nešto što vas opušta, bilo da je to popodnevno izležavanje uz film ili knjigu, šetnja, rešavanje ukrštenih reči.

Zasladite se, ali pametno

Ako ne možete da odolite slatkišima, a želite vitku liniju, ne brinite, i za vas postoji rešenje. Zasladite se crnom čokoladom sa najmanje 70 odsto kakaoa. Da biste ubrzali metabolizam, svakog dana pojedite 40 grama crne čokolade. Ona će vam takođe poboljšati varenje i držati apetit pod kontrolom.

Fit bez muke: Mali trikovi za brži metabolizam, koji daju velike rezultate

Foto: Shutterstock

 

Penjanje bez lifta

Svaki korak koji napravite u toku dana se računa. Kad god je to moguće pešačite umesto da se vozite kolima i gradskim prevozom. Ne koristite lift, nego se penjite stepenicama. Da bi se ubrzao metabolizam, potrebno je svakog dana bar 30 minuta aerobne aktivnosti - šetnje, vožnje bicikla, plivanja.

Jabuka smanjuje apetit

Pre svakog obroka pojedite jabuku. To je lak i zdrav način da smršate ili sačuvate liniju bez gladovanja. Napunićete želudac, utoliti glad, pa ćete pojesti manje hrane. U jednoj studiji, ljudi koji su ovo radili ubrzali su metabolizam i smršali pet kilograma bez drugih promena u načinu ishrane.

Fit bez muke: Mali trikovi za brži metabolizam, koji daju velike rezultate

Foto: Shutterstock

 

Voda spira kilograme!

Ako popijete po čašu vode pre odlaska na spavanje i ujutro na prazan stomak, ubrzaćete metabolizam. I u toku dana pijte dosta vode jer će vam tako telo tražiti manje sokova i drugih napitaka koji sadrže šećer. Kada osetite glad, prvo popijte čašu vode, pa ako ste posle pola sata i dalje gladni, onda jedite jer često mešamo žeđ i glad.

Grickajte pametno

Kada vam se u toku dana nešto gricka, slobodno uzmite jer se, ukoliko pravite velike pauze između obroka, metabolizam uspori da bi duže sačuvao zalihe energije koje ima. Ali birajte grickalice koje će vas zasititi a ne goje, kao što su kašika koštunjavog voća, manja jabuka ili srednja pomorandža jer imaju samo po 50 kalorija.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading