Kad se vakcinišu bogati, biće cepiva i za siromašne, utešne reči Bila Gejtsa razbesnele javnost
Foto: EPA/STEPHANIE LECOCQ

Bil Gejts, jedan od najbogatijih ljudi u svetu i najmoćniji filantrop, rekao da je ipak zabrinut da svet neće izvući pouke iz pandemije kovida-19 i pripremiti se za buduće globalne epidemije.

"Još postoje neka pitanja o tome u kojoj meri će se koristiti vakcina Džonson & Džonson. Bilo bi dobro da bude prihvaćena, ali i bez toga će neke bogatije zemlje, uključujući SAD i Veliku Britaniju, do leta dosegnuti visoku stopu imunizacije. To će omogućiti da se vakcine distribuiraju po celom svetu do kraja 2021. i tokom 2022. Nećemo iskoreniti ovu bolest, ali do kraja 2022. svešćemo je na vrlo male brojke rekao je Gejts.

On je naglasio da postoji nejednakost u stopi vakcinacije širom sveta, kao i da ne postoji nekakva svetska vlada koja ignoriše američki novac za istraživanje i razvoj.

"Trenutno se u bogatim zemljama vakcinišu starije osobe jer te zemlje su u pandemiji prošle lošije od većine zemalja u razvoju i to je bila dobra stvar. Činjenica da sada vakcinišemo 30-godišnjake u Velikoj Britaniji i SAD-u, a da nemamo cepiva za sve 60-godišnjake u Brazilu i Južnoj Africi nije poštena, ali za tri ili četiri meseca cepiva će biti dostupna svim zemljama koje imaju vrlo ozbiljnu epidemiju", naveo je Gejts.

Govoreći o svojoj zabrinutosti za budućnost Gejts je rekao da se brine kako će svet zaboraviti na kovid-19 i da ga neće iskoristiti kako bi u budućim pandemijama bio spremniji. No smatra da će ova generacija ipak pamtiti šta se dogodilo, zato što su milijarde dolara izgubljene, te će ubuduće tražiti globalni odgovor na sličnu krizu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading