ČINI MAGIČNE STVARI ZA ORGANIZAM Ako pojedete 2 brazilska oraha dnevno, usporićete starenje i ojačati imunitet, ali može da naškodi ovim osobama
Foto: Shutterstock

Orašasti plod koji u naše krajeve dolazi iz Brazila, Bolivije,Venecuele i Kolumbije, popularni brazilski orah svrstava se u izuzetno lekovite namirnice sa brojnim zdravstvenim dobrobitima po naš organizam.

Pored minerala selena, brazilski orah je bogat kvalitetnim masnoćama i omega-6 masnim kiselinama.

Kompleks vitamina

Brazilski orah je bogat i kompleksom vitamina B, kalijumom i magnezijumom. Sadrži dosta vitamina E, a izvor je i glutaminoma koji povećava apsorpciju pomenutog selena.

Od ostalih orašastih plodova, najviše se izdvaja zbog bogatstva selena, koji doprinosi da reguliše rad štitne žlezde i deluje preventivno protiv malignih oboljenja. Selen je prirodni antioksidans koji sprečava razvoj mnogih bolesti, usporava starenje, jača imuni sistem, a nalazi se u malom broju namirnica.

ČINI MAGIČNE STVARI ZA ORGANIZAM Ako pojedete 2 brazilska oraha dnevno, usporićete starenje i ojačati imunitet, ali može da naškodi ovim osobama

Foto: Pixbay

 

 

Pored minerala selena, brazilski orah je bogat kvalitetnim masnoćama i omega-6 masnim kiselinama. Sadrži mnogo masnoće, čak do 70% pa se mora koristiti umereno. Konzumiranje dva brazilska oraha dnevno zadovoljava sve potrebe organizma.

U 100 grama brazilskog oraha ima čak oko 656 kalorija, ali ova vrsta oraha podstiče metabolizam na ubrzani rad i uz sebe veže toksine koji se inače spajaju sa masnim ćelijama i stvaraju celulit.

U svakom slučaju njihova prekomerna upotreba se ne preporučuje, a najbolje je koristiti ga sirovog i samlevenog kao dodatak žitaricama ili kao dodatak u salati.

Budite oprezni!

Upotreba brazilskog oraha se kod osoba koje pate od srčanih oboljenja uglavnom ne preporučuje jer povećava nivo masti u organizmu. Preterana količina svakako izaziva niz tegoba poput alergije, vrtoglavice, mučnine, povraćanja...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading