BAKLAVA SA ČOKOLADOM Još bolja od one klasične, svi će vam tražiti recept

Ivana Pavlović

12:00

Slatki kutak 0

Neodoljivi desert osvojiće i one koji ne vole baklavu.

baklava sa čokoladom
Shutterstock

Potrebno je

  • 12 kora za baklavu

Za fil

  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 g čokolade 
  • 150 g mlevenog keksa
  • 6 kašika griza
  • 5 kašika šećera
  • 150 ml vode
  • 100 ml ulja

Za sirup

  • 500 ml vode
  • 500 g šećera

Za premazivanje

  • 50 ml ulja
  • 50 ml vode

Priprema sirupa

Kada šećer i voda provre kuvajte 15 minuta da se sirup malo zgusne.

Priprema fila

Zagrejte rernu na 220 stepeni. U činiji pomešajte orahe, rendanu čokoladu za kuvanje, keks, griz, šećer, dodajte ulje i vodu i izmešajte da dobijete čvrstu smesu. Pomešajte ulje i vodu za premazivanje kora. Premažite tom mešavinom prvu koru, stavite drugu, premažite i po ivici rasporedite 1/6 smese za fil, pa urolajte. Uradite to sa svim korama. Dobićete 6 rolnica. Poređajte ih u podmazan pleh i pecite u zagrejanoj rerni na 220 stepeni dok baklava ne dobije zlatnosmeđu boju. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite u plehu dok se ne ohladi. Prijatno!

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading