ČIKAŠKA PITA PICA Gurmansko jelo bogatog nadeva i hrskavog testa, drugačije od svega što ste probali
Jelo između pite i pice specijalitet je grada Čikaga, a svaki zalogaj je raj za nepca.
Za testo
- 700 g glatkog brašna
- 3-4 dl mlake vode
- 1 suvi pekarski kvasac
- 1 kašika soli
- 1 kašika ulja za premazivanje
Za sos od paradajza
- 3 čena belog luka
- 350 g seckanog paradajza
- maslinovo ulje
- peršun
- origano
- parmezan
- mleveni čili (po želji)
Za fil
- 500 g rendanog gauda sira
- 200 g kulena u štapu
- 100 g kobasice
- parmezan
- sos od paprike, soli i sirćeta
- narezane ljute feferone
Priprema
Rernu zagrejte na 220 stepeni. U velikoj posudi pomešajte glatko brašno, kvasac, vodu, so i malo ulja te umesite testo i ostavite da nadođe sat vremena. Iseckajte sitno beli luk pa pomešajte sa seckanim paradajzom. Zatim sipajte maslinovo ulje, peršun i mleni čili. Dodajte puno origana i parmezana pa mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Nadošlo testo podelite na 2 dela 60:40 pa veći deo razvucite u okruglom kalupu. Na dno poređajte meso i nareske pa prekrijte sirom. Dodajte sos od paprike soli i sirćeta i ljute feferone. Ostatak testa razvucite i pokrijte kalup tako da zatvorite sve sastojke, proverite da nigde ne curi. Izbušite par rupa na vrhu testa. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Onda spojite krajeve i napravite krug oko kalupa. Unutar kruga dodajte pripremljeni paradajz sos. Skinite kalup i služite toplo, uz prilog po želji. Bon appetit!
Možda vas zanima:
PICA SA MOCARELOM Italijanski aromatični specijalitet raspametiće i one izbirljive
Hrskavih kora i sočnog nadeva, prste da poližete.
PICA VESUVIO Slasna i neodoljiva, prste da poližete, još bolja od one kupovne
Slična čuvenoj Kaprićozi, ali bez pečuraka, ni najmanje ne zaostaje za onom kupovnom.
BROKOLI PICA Ovakvu do sada niste jeli, osvaja na prvi zalogaj
Napravićete brzo i lako, a nestaće sa stola još brže.
PICA SA 4 VRSTE SIRA Sa hrskavim korama i sočnim nadevom, prste da poližete
Napravite ovu fenomenalnu picu, sir se topi u ustima, neće vam biti dovoljno jedno parče.
KADA TREBA DA KORISTITE SVEŽ A KADA SUVI KVASAC Nije svejedno jer drastično utiče na kvalitet testa
Domaćice uglavnom koriste sveži kvasac, a kada nemaju vremena, pribegavaju suvom. Evo koje su prednosti i mane, i kada je najbolje koji da koristite.
SVEČANA PITA Greje dušu i telo, za sva vremena i prilike i pravo uživanje
Hrskavih kora i sočnog nadeva, prste da poližete.
PICA SA 4 VRSTE SIRA Ovakvu do sada niste jeli, pravi raj za nepca
Idealno za veče sa prijateljima.
DODAJTE OVO U TESTO I NARAŠĆE KAO LUDO Nikad se ne biste setili a biće mekano kao duša
Ako želite da vaše pecivo bude preukusno, primenite ovaj provereni trik.
GURMANSKA SALATA Sa slaninom i majonezom, pravi se lako, a pomera granice dobrog ukusa
Držaće vas dugo sitim, a ukućani će stajati u redu za još.
Komentari (0)