ČIKAŠKA PITA PICA Gurmansko jelo bogatog nadeva i hrskavog testa, drugačije od svega što ste probali

Ivana Pavlović

13:15

Sezonski recepti 0

Jelo između pite i pice specijalitet je grada Čikaga, a svaki zalogaj je raj za nepca.

čikaška pita pica
Shutterstock

Za testo

  • 700 g glatkog brašna
  • 3-4 dl mlake vode
  • 1 suvi pekarski kvasac
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika ulja za premazivanje

Za sos od paradajza

  • 3 čena belog luka
  • 350 g seckanog paradajza
  • maslinovo ulje
  • peršun
  • origano
  • parmezan
  • mleveni čili (po želji)

Za fil

  • 500 g rendanog gauda sira 
  • 200 g kulena u štapu
  • 100 g kobasice
  • parmezan
  • sos od paprike, soli i sirćeta
  • narezane ljute feferone

Priprema

Rernu zagrejte na 220 stepeni. U velikoj posudi pomešajte glatko brašno, kvasac, vodu, so i malo ulja te umesite testo i ostavite da nadođe sat vremena. Iseckajte sitno beli luk pa pomešajte sa seckanim paradajzom. Zatim sipajte maslinovo ulje, peršun i mleni čili. Dodajte puno origana i parmezana pa mešajte dok ne dobijete homogenu smesu. Nadošlo testo podelite na 2 dela 60:40 pa veći deo razvucite u okruglom kalupu. Na dno poređajte meso i nareske pa prekrijte sirom. Dodajte sos od paprike soli i sirćeta i ljute feferone. Ostatak testa razvucite i pokrijte kalup tako da zatvorite sve sastojke, proverite da nigde ne curi. Izbušite par rupa na vrhu testa. Pecite oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 220 stepeni. Onda spojite krajeve i napravite krug oko kalupa. Unutar kruga dodajte pripremljeni paradajz sos. Skinite kalup i služite toplo, uz prilog po želji. Bon appetit!
 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading