NAJLEPŠI SLATKIŠI SA POMORANDŽOM Rolat, kolač, mus i poslastica pomeraju granice dobrog ukusa

Ivana Pavlović

15:00

Sezonski recepti 0

Neodoljivi deserti tope se u ustima, zato najbolje odmah stavite duplu meru.

jafa kolač
Shutterstock

Rolat punjen kremom
Sastojci:
Za koru: 

  • 4 jaja
  • 1/2 rendane kore pomorandže
  • kesica vanilin-šećera
  • 150 g brašna
  • 150-200 g šećera
  • 7 kašika hladne vode
  • kesica praška za pecivo

Za fil: 

  • rendana kora pomorandže
  • sok od dve ceđene pomorandže
  • 150 g šećera
  • kesica vanilin-šećera
  • 700-1000 g mladog i neslanog sira

Priprema:
Pomešajte sve sastojke za koru, osim belanaca koje ćete posebno umutiti u čvrst sneg sa prstohvatom soli. U preostalu masu pažljivo dodati belanca da ne omekšaju. Testo sipajte u veliki pleh obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, dok kora ne porumeni. Koru jedne pomorandže sitno izrendati, od dve pomorandže iscediti sok, pomešati sa 150 g šećera i kuvati na šporetu dok ne dobijete gust sirup. Procedite sir kroz veliku cediljku da uklonite grudvice, pomešajte ga sa pripremljenim sirupom i vanilin-šećerom. Razvucite providnu foliju, pospite granuliranim šećerom, na nju stavite pečenu koru, pa ravnomerno premažite filom. Nežno uviti u rolnu (ukloniti višak fila) pa u providnu foliju. Rolat stavite u frižider da se dobro stegne preko noći.

Osvežavajući mus
Sastojci:

  • 1 litar svežeg mleka
  • pakovanje gustina
  •  4 jaja
  • 10 kašika šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 60 g putera 
  • 2 pomorandže

Priprema: 
Odvojite žumanca i istucite ih viljuškom. Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte četiri kašike šećera, pa dalje umutite na pari dok ne dobijete gust krem. Od ukupne količine mleka odvojte 1 šolju i u njoj rastvorite gustin, pa žumanca dodajte jedno po jedno i dobro umutite. U preostalo mleko sipajte 6 kašika šećera i zagrejte na šporetu da se šećer rastopi. U vrelo mleko u tankom mlazu dodajte skrob sa žumancima uz stalno mešanje na umerenoj temperaturi dok ne dobijete glatki fil. U vruć fil dodati puter i vanilin šećer, pa mešati dok se ne istopi i dobro sjedini. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi, pa dodati umućen sneg od belanaca. Sipajte kremu u čaše. Pospite rendanom korom pomorandže, čokoladnim mrvicama ili ukrasite po želji.

Jafa kolač:
Sastojci:

  • 4 jaja
  • 4 šoljice šećera
  • 4 šoljice ulja
  • 9 šoljica brašna
  • prašak za pecivo
  • rendana kora od pomorandže
  • džem od kajsija

Priprema: 
Umutite žumanca sa šećerom, dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo, struganu koru od pomorandže i čvrsto ulupan sneg od belanaca. Stavite papir za pečenje. Kašičicom vadite testo pa ređajte u pleh. Kolačiće sasvim kratko pecite, premažite ih džemom od kajsija i sastavljati dva i dva. Po želji prelijte topljenom čokoladom.

Starinska poslastica sa pudingom
Sastojci:

  • 6 jaja
  • 120 g šećera
  • 120 g mlevenih oraha
  • 120 g jakog brašna
  • rendana kora jedne pomorandže
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 1/2 l mleka
  •  5 kašika šećera
  • 1 narandža
  • 200 g margarina
  • dve kesice šlaga i mleko

Priprema:
Umutite mikserom žumanca sa šećerom. Dodajte brašno, mlevene orahe, rendanu koru pomorandže (koju ste prethodno dobro oprali) i posebno umućen sneg od belanaca. Lagano izmešajte, sipajte masu u veći pleh obložen papirom za pečenje i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Kada se kora ohladi, isecite je na tri dela, pa pripremite fil. Skuvajte puding sa mlekom, šećerom i rendanom korom pomorandže. Ostavite da se ohladi, pa dodajte margarin koji ste prethodno umutili sa sokom od pomorandže. Filujte kore i pokrijte celu tortu. Umutite dve kreme i filujte. Poslužite sledećeg dana, kada se kolač dobro stegne.

Čizkejk
Sastojci:

  • 250 g mlevenog keksa
  • 100 g putera 
  • 50 ml soka ili mleka
  • 300 g nemasnog i neslanog krem sira
  • 300 g slatke pavlake
  • 150 ml ceđenog soka od pomorandže
  • 100 ml ceđenog soka od limuna
  • 170 g šećera u prahu
  • 6 listova belog želatina
  • 2 dcl proceđenog soka od pomorandže
  • 1 kašičica šećera
  • 3 lista belog želatina

Priprema: 
Mleveni biskvit pomešajte sa otopljenim puterom i toplim mlekom, napravite koru i utisnite je na dno kalupa za čizkejk. Ostavite u frižideru dok pravite fil. Potopite želatin u hladnu vodu i ostavite pet do sedam minuta. Zagrejte malo soka od pomorandže. Uklonite sa šporeta, pa rastvorite želatin u soku. Dobro promešajte da se želatin rastvori i dodajte ostatak soka. Pomešajte krem sir, slatku pavlaku i šećer u prahu, pa polako dodajte sok sa želatinom. Stavite kremu na podlogu od keksa i dobro poravnajte. Vratite u frižider da se stegne. Za preliv zagrejte sok od narandže, dodajte pulpu i šećer koje ste prethodno rastvorili u malo soka (od ukupne količine) i kuvajte dva minuta. Skinite sa ringle, pa u vrućem soku rastvorite želatin koji ste prethodno namočili u hladnoj vodi i ocedili. Ostavite da se ohladi. Krem prelijte voćnim prelivom od narandže. Vratite u frižider da se dobro stegne.

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading