LENJA PITA SA MAKOM Klasik za sva vremena na drugačiji način
Ako volite klasičnu lenju pitu, ovu sa makom ćete da obožavate.
Potrebno je
- 200 g maslaca
- 200 g šećera
- 1 celo jaje
- 600 g mekog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 400 ml mleka
- 200 g šećera
- 4 kašike griza
- 400 g mlevenog maka
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. U šerpicu na vatru stavite mleko i šećer, pa sačekajte da provri. Onda dodajte griz pa mešajte nekoliko minuta, da se malo zgusne. Skinite sa vatre pa dodajte mak i izmešajte. Ostavite da se prohladi. Zasebno umutite omekšali maslac, šećer i jaje, pa dodajte pola količine brašna i prašak za pecivo. Umutite pa dodajte preostalo brašno i rukom zamesite testo. Ostavite testo u frižideru pola sata, pa ga podelite na 2 dela. Od jednog dela rukom oblikujte pravougaonik pa razvucite na dimenzije pleha. U pleh obložen pek papirom stavite na dno prvu koru pa je rasporedite po plehu, povucite u sve ćoškove. Pospite pripremljenim filom pa ravnomerno rasporedite. Ponovite postupak sa drugom korom, namotajte na oklagiju pa rasporedite preko fila. Viljuškom izbušite na par mesta. Pecite oko 45 do 50 minuta, u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Ostavite da se prohladi pa pospite šećerom u prahu. Secite i služite. Bon appetit!
Možda vas zanima:
LEDENE KOCKE SA ŠUMSKIM VOĆEM Sočni desert ukusa koji se pamti, za pravo uživanje
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah.
LAVA KOLAČ Čokoladna rapsodija od samo 3 sastojaka gotova začas, a topi se u ustima
Brzi čokoladni kolač osvojiće i one koji ne vole slatko.
BRZI KOLAČ Sa mlevenim keksom, nit se kuva, nit se peče, a uspeće i početnicima
Ako volite keks, ovaj kolač ćete obožavati, zato najbolje odmah stavite duplu meru.
GERMKENDLE Austrijsko poslastičarsko čudo osvojiće i one izbirljive, recept je proveren a ukus savršen
Knedle, nastale u Beču, prave se od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem, pravo su poslastičarsko čudo. Ako ih do sada niste probali, obavezno to uradite, nećete se pokajati. Savršene su.
ČUPAVCI NA VODI Nedoljivi desert za dane strogog posta koji nimalo ne zaostaje za originalom
Ako volite klasične čupavce, ove ćete obožavati.
FRANCUSKA KREMPITA Ako volite klasičnu, ovu ćete obožavati, mekana kao duša
Drugačija i preukusna, oduševićete i one koji ne vole slatko.
AMERIČKE KROFNICE SE TOPE U USTIMA Nestaće sa stola odmah
Fenomenalne krofnice mekane i slasne.
POSLASTICE ZA USKRS Ukusa koji se pamti i raskošnog izgleda, za pravo uživanje
Saher torta, kolač sa orahom, ruske šubare ili baklava, otopićete se od miline.
LEDENE KOCKE SA ŠUMSKIM VOĆEM Sočni desert ukusa koji se pamti, za pravo uživanje
Fenomenalni desert nestaće sa stola odmah.
Komentari (0)