BAKLAVA Klasik bez premca koji miriše na detinjstvo i bakinu kuhinju

Ivana Pavlović

18:00

Slatki kutak 0

Desert koji sa godinama samo dobija na popularnosti, možete da ga pravite i u dane Uskršnjeg posta.

baklava
Shutterstock

Potrebno je

  • 500 g tankih kora za pitu

Za fil

  • 150 g otopljenog margarina
  • 150 g oraha
  • malo cimeta
  • kašika i po šećera

Za sirup

  • 300 g šećera
  • 300 g vode
  • 5 kašika meda
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašika soka od pomorandže

 

Priprema:

Rernu zagrejte na 200 stepeni. Od šećera, vode, meda, limunovog i pomorandžinog soka skuvajte jak sirup. U jednoj posudi sjedinite orahe, cimet, šećer sa otopljenim margarinom, da dobijete fil. Podelite fil na 3 dela. Kore podelite na 4 dela. Premažite svaku koru sa margarinom, pa ređajte u pleh obložen papirom za pečenje. Ređajte kora fil pa tako sve dok ne utrošite sav materijal. Završite korom. Oštrim nožem isecite baklavu na rombove, pa je obilno poprskajte vodom. Pecite baklavu oko 40 minuta, u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Vruću baklavu prelijte hladnim sirupom i ostavite da upije sok. 

 

 

 

Možda vas zanima:

Komentari (0)

Loading