OVO JE ZNAK DA ĆE VRANE NAPASTI Postaju agresivne samo ako se oglušite o njihovo upozorenje
Foto: Pexels

Napadi vrana su najučestaliji tokom maja i juna, iako se ove ptice mogu videti tokom sva četiri godišnja doba u gradskim parkovima, u dvorištima stambenih zgrada, kao i na šetalištima pored reka. Njihovo prisustvo ne izaziva veću pažnju sve do proleća, kada zbog njihovog agresivnog ponašanja građani počinju da strepe da će biti meta neopravdanog nasrtaja.

- Proleće je doba godine kad na svet dolaze mlade vrane. Njihovi roditelji su veoma posvećeni i brižni, pa mnogo vode računa o tome da njihovo potomstvo bude bezbedno – objašnjavaju biolozi. Nedavno je otkriveno i da su svesne da drugi mogu imati mentalno stanje različito od njihovog, pa su nepoverljive prema ostalim pticama, a često se i distanciraju od sebičnih pojedinaca.

Najinteligentnije vrane suvi hleb omekšaju u bari

Vrane izlaze na kraj sa mnogim preprekama, a jedna od najpoznatijih situacija jeste razbijanje oraha. U stanju su da ostave orah ispod točka automobila na semaforu, a nakon toga uredno sačekaju crveno svetlo kako bi bezbedno pokupile jestive delove. Ukoliko u blizini nema automobila, vrane će razbiti orah bacivši ga sa ogromne visine. 

A u slučaju da pronađu suvi hleb, bez problema će ga omekšati u obližnjoj bari...

Obavestite nadležne vlasti

 

Ako primetite da su vrane posebno agresivne na određenom području, obavestite lokalne vlasti ili nadležne službe za zaštitu životinja. Oni mogu da preduzmu odgovarajuće mere kako bi se rešio problem.

Zahvaljujući visokom nivou inteligencije uspešno prave i čuvaju alat za pronalaženje hrane.

Poput dece - vole da se igraju, pa nije nemoguće videti ih kako se sankaju na krovu!

Takođe, imaju važnu ulogu u zaštiti životne sredine tako što veliku količinu organskog otpada koriste kao ishranu.

Gakanje - znak za bežanje!

Kada smo ustanovili koliko su vrane inteligente i da ih se treba klioniti, pređimo na "znak upozorenja" koji nam šalju... Vrana će spremiti osvetu, ali samo ako se oglušite o njihov znak upozorenja!

Najpre odrasle ptice počinju glasno da šalju znake upozorenja snažnim gakanjem, nakon čega mogu da se upute ka potencijalnom "uljezu" sa lažnim ili pravim napadima u cilju odbrane mladunaca.

- Zbog toga vrane grakću, lete naokolo, signaliziraju, gledaju kako da nas zastraše, pa lupaju krilima, a nekada i slete na glave ljudi koji se nađu u blizini gnezda – dodaju biolozi.

Period kada je moguće ovakvo ponašanje vrana traje oko desetak dana, nakon čega su mladunci potpuno spremni za let i više nema bojazni od napada.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading