Prirodno đubrivo: Talog od kafe će učiniti da vaše biljke rastu brže nego ikad
Foto: Shutterstock

Talog od kafe bi trebalo stavljati povremeno na površinu zemlje, jedan od problema je taj da će se nataložiti na površini zbog čega bi ga trebalo sklanjati. Vazduh ulazi u zemlju i tako dolazi do korena, kojem nije potrebna samo voda, već i kiseonik koji dobija iz vazduha. Dakle, nemojte preterati i "zatrpati" biljku jer možete da je ugušite.

Ako je vlažan, može privući i "bubice" koje vole mokru sredinu, zato je važno da ih najpre malo prosušite. Soc je gušći od zemlje, naročito ako je kafa veoma fino mlevena. Pročitajte i kako da sami razmnožite biljku na najlakši način!

U prvih, površinskih nekoliko centimetara zemlje dešavaju se procesi koji čine biljku zdravom, a talog kafe kao organska materija pomoći će da bude više biološke aktivnosti. Talog sadrži i azot, koji mnoge biljke "vole".

Proverite da li je vaša biljka pogodna za kiselu ili baznu sredinu, pa ako je u pitanju kisela, možete koristiti soc od kafe. A pročitajte i koje biljke ne bi trebalo držati u stanu!

Kada stavite soc, zemlja će bolje zadržavati vlagu zbog čega nećete morati prečesto da zalivate biljku. Ovu metodu možete koristiti u bašti, ali i u saksijama. Ako pravite kompost od suvog lišća ili ostataka povrća i voća, obavezno mu dodajte višak soca - biće odličan izvor azota.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading