NAŠE BAKE SU ZNALE ZA CAKU Muškatle će vam cvetati kao lude, ako ih jednom nedeljno zalijete ovom namirnicom
Foto: privatna arhiva

Osim grmolike, zonalne, viseće muškatle  koja se uzgaja u saksijama, sandučićima ili vrtnim gredicama, postoji i muškatla puzavica koja može ukrašavati zidove letnih terasa.

Ovaj južnoafrički cvet stigao je u Evropu još u 18. veku, a nakon godina kultivisanja i ukrštanja različitih vrsta muškatli, danas imamo dostupne različite boje cveta – od ljubičaste, više nijansi crvene, ružičaste, pa do bele boje.

Muškatla ima mirisne, baršunaste listove, a može imati jednostavne ili pune cvetove. Grmolika muškatla raste i do 90 centimetara.

Razmnožavanje muškatli

Uzgoj ove biljke iz semena je neisplativ na manje količine, stoga se muškatla razmnožava reznicama. Najbolje vreme za razmnožavanje muškatle je avgust, kada su cvetovi najbujniji. Reznice je najbolje presaditi u saksiju ispunjenu kombinacijom peska i treseta.

Mlade biljke treba ostaviti na osunčanom i prozračnom mestu, a na proleće ih presaditi u veće saksije ili sandučiće, u svežu zemlju za cveće. Zemlji je potrebna dobra drenaža s obzirom na to da koren muškatle ne podnosi mnogo vlage.

Uzgoj i nega muškatli

Muškatla će cvetati cele godine ako je izložena suncu i temperaturi višoj od 13°C. Najbujnije cveće postiže se postavljanjem biljke na prozračno i vrlo osunčano mesto, pa je stoga najbolje držati na balkonima okrenutima jugu.

Ovom cveću ne odgovara previše vlage, stoga ga je potrebno zalivati tek povremeno, kada je najmanje dva centimetara zemlje potpuno suvo. Za vreme velikih vrućina zalivanje može biti učestalije.

Pri zalivanju treba vlažiti isključivo zemlju jer će previše vlage na listovima ili cvetovima uzrokovati truljenje.

Preterate li sa zalivanjem na biljci se može razviti siva plesan, bolest koju je potrebno odstraniti, a očišćenu biljku potom tretirati fungicidom. Crveni rubovi na listovima upućuju da biljka loše podnosi hladno vreme, pa je može biti potrebno sklanjati u zatvoreni prostor tokom hladnih noći.

Muškatlu je s vremena na vreme potrebno podrezivati, uklanjajući potrošene cvetove kako bi se potaklo rađanje novih.

Đubrivo za muškatle

Prihranjivanje je obavezno kod mladih biljki, a može biti potrebno i u vreme najjače cvatnje, tokom vrućih letnjih meseci. Za to se koristi đubrivo na bazi fosfora. Pri tome treba birati prihranu sa što manjim udelom azota koji može osiromašiti cvatnju muškatle.

Sredstva za prihranu muškatle možete naći u vrtnim centrima ili poljoprivrednim apotekama, a najbolje ih je koristiti jednom do dva puta mesečno za najbolje rezultate.

Zalivanje muškatli mlekom

Zalivanje i negovanje biljaka mlekom koristi se radi prihrane cveća, ali i radi zaštite biljke od patogenih organizama i ostalih štetočina. Mleko sadrži minerale poput kalijuma, kalcijuma, fosfora i magnezijuma koji potpomažu rast i cvetanje biljke te im jačaju imunitet.

Osim toga, biljke tretirane mlekom bolje apsorbuju hranjive materije iz zemlje u koju su posađene.

Zalivanje muškatle jednom nedeljno s malo mleka pogodovaće rastu cvetova i istaknuti nijansu njihovih boja, a istovremeno pružiti zaštitu i prihranu biljci, piše dnevnik.hr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading