NAJLEPŠA HALJINA IKADA Kreacija Paka Rabana koja je napravila revoluciju u istoriji mode
Foto: EPA/EPA

Legendarni modni dizajner Pako Raban preminuo je danas u 89. godini života, saopštile su svetske agencije.

Danas se njegovo ime najčešće vezuje za parfeme, a prvi je napravio iste godine, kada je ostvario saradnju s kompanijom Puig. Osam godina kasnije je sagradio fabriku parfema u Šartru, a u narednim decenijama je ime "Pako Raban" postalo sinonim za kvalitet.

A sve vreme tokom svog života i uprkos svim usponima i padovima, ostao je jedan od glavnih inovatora francuskog boemskog šika. Zauvek će ostati upamćen kao dizajner kostima za film "Barbarela" 1987. godine, a tu je njegove kostime nosila glumica Džejn Fonda. Međutim, godinu dana kasnije napravljena je po mišljenju mnogih, njegova najlepša haljina.

EPA

 

Ona je postala legendarna, a napravljena je specijalno za Odri Hepbern za film "Two for the road". Kreirana je od akrilnih diskova spojenih tankim metalnim lancima. 

Pako Raban je svoju prvu kolekciju 1967. godine nazvao "12 nenosivih haljina u savremenim materijalima" u kojoj je koristio metal, aluminijum, plastiku i druge nekonvencionalne materijale zajedno kako bi ličili na srednjovekovnu garderobu.

Ova kolekcija je uznemirila modni svet, a on je kasnije prešao sa plastike na metal, papir, dugmad i krzno. 

Žilijen Dosena, umetnički direktor kuće Pako Raban je ovu haljinu reinterpretirao za svoju kolekciju jesen/zima 2018/2019. godine.

Prošle godine je ovu haljinu nosila El Faning u kampanji za nov parfem Pako Rabana.

Komentari (0)

Loading