Više štete nego koristi: Prečesto pranje kose dovodi do brojnih problema poput peruti
Foto: Shutterstock

Pranje kose ženama ponekad izgleda kao mučan proces, pogotovo ako imaju nešto dužu. A zatim sledi sušenje, feniranje i oblikovanje... S druge strane, stručnjaci smatraju da često pranje kose može da vam nanese više štete nego koristi.

Bez obzira da li imate kovrdžavu, grubu ili masnu kosu, svaki tip ima ima određene tretmane koji se odnose na negu iste. Sol Meskin, stručnjak za negu kose rekao je da je ona povezana sa peruti pomoću folikula, a on je dalje povezan sa žlezdama koje proizvode vitamine i vlažnost.

Zato, ako je često perete, vi na taj način otklanjate prirodna ulja koja proizvode žlezde, što dalje znači da će ona postati suva, iskrzana i podložna lomljenju. Kako objašnjavaju stručnjaci, prečesto pranje može da dovede i do peruti i suvog temena i stvaranja svraba.

Poznati britanski frizer Džon Hala savetovao da bi kosu trebalo da perete samo kada je to apsolutno neophodno.

"Moći ćete da utvrdite da li je vašoj kosi potrebno pranje ili ne tako što ćete proći rukama kroz nju, a ako je i dalje meka i poskakiva, verovatno joj neće trebati", rekao je on i preporučio da kosu perete najviše jedan do dva puta nedeljno, kada je ona na dodir vrlo masna.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading