Ne očajavajte: I najtvrdokornije mrlje možete da uklonite pomoću ovih trikova
Foto: Shutterstock

Bilo da je to vaš omiljeni top, haljina koju vaš najbolji prijatelj ne zna da ste pozajmili ili potpuno novi šorts vašeg sina, nemojte još uvek uzdisati od frustracije. Te naizgled nemoguće mrlje - crveno vino, krv, čaj - nisu tako teške kada ih napadnete iz pravog ugla.

Imamo 8 saveta i trikova za uklanjanje tih neželjenih mesta sa vaših tkanina:

Hitno uklanjanje tačaka

Crveno vino ili paradajz supa jednostavno ne idu uz odeću koju ste tako mukotrpno složili za to posebno veče. Ako nešto prospete po odeći dok ste napolju, nemojte paničiti. Samo sledite nekoliko jednostavnih koraka da uklonite tu problematičnu mrlju! Prvo, pazite da nikada ne ribate ili trljate prosutu supstancu. Umesto toga, pažljivo utapkajte belom krpom. Nemate belu tkaninu pri ruci? U krajnjoj liniji, parče belog hleba će biti od pomoći.

Mrlja na bazi ulja, kao od preliva za salatu, takođe se možete koristiti sa sastojcima iz kuće. Jednostavno ga pospite solju, ostavite da malo odstoji, a zatim obrišite začin sa odeće.

Nastavite da tretirate mrlju tako što ćete je brisati onim što imate na raspolaganju. Očigledno, olovka za mrlje bi bila odlična, ali soda ili obična voda takođe dobro rade posao. Nemojte da nanosite previše, umesto toga koristite ugao salvete. Zatim nastavite sa upijanjem dok mrlja potpuno ne nestane.

Mrlje od trave

Jedan od najboljih načina da uklonite mrlje od trave uključuje proizvod koji svi imamo – pastu za zube! Mrlje od trave na odeći mogu se ukloniti starom četkicom za zube i običnom belom pastom za zube; samo se uverite da koristite vrstu paste, a ne gel.

Iscedite malu količinu paste za zube na mrlju, zatim umočite četkicu za zube u čistu vodu i njome uklonite mrlju. Ponovite ovaj proces po potrebi da biste uklonili sve mrlje. Isperite područje i operite odeću kao i obično. Sada možete ukrasti kućni tanjir bez razmišljanja. Uzgred, pasta za zube takođe može ukloniti mrlje od mastila!

Mrlje od krvi

Da biste uklonili mrlje od krvi sa odeće, koristite 3 procenta vodonik peroksida - onu vrstu koju možete pronaći u odeljku za prvu pomoć u apoteci. Natopite mrlju peroksidom, koristite nokat ili oštricu noža za puter da olabavite i sastružete krv, a zatim je isperite sa još vodonik peroksida. Zatim operite na uobičajeni način. U većini slučajeva, imaćete više sreće u uklanjanju mrlja - posebno mrlja od krvi - ako ih tretirate odmah nakon što se pojave, pre nego što mrlje budu imale priliku da se osuše.

Međutim, nemojte se previše brinuti ako nemate lak pristup vodonik-peroksidu. Bez obzira kako to nazvali, soda je dobra u rešavanju mrlja od krvi. Sve što treba da uradite je da potopite mrlju, idealno preko noći, u sodu. Zatim operite kao i obično.

Još jedan metod za uklanjanje krvi sa odeće je da navlažite zamrljanu površinu tkanine vodom, pospite je običnom starom kuhinjskom solju, protrljajte jednu polovinu mrlje o drugu da proradi u soli i olabavite mrlju, a zatim odmah operite odeću na način na koji to obično radite.

Mrlje na okovratniku!

Bilo da se radi o radnim košuljama ili običnim, mrlje oko kragne se lako mogu ukloniti uz pomoć nečega što sigurno imate u kući — šampon. Samo sipajte malo šampona na kragnu, istrljajte da šampon dobro deluje, ostavite da se natopi oko 15 do 30 minuta, a zatim dobro isperite. Iako će svaki šampon verovatno uspeti, neki stručnjaci preporučuju korišćenje brenda koji je formulisan posebno za masnu kosu jer je dizajniran da razbije masti za telo, pesak i druge stvari koje se prenose sa kože na okovratnik.

Mrlje od karmina

Ako ste previše ljubili svoju jaču polovinu, imamo trik za pranje veša! Stručnjaci kažu da je ruž za usne često jedna od najtežih mrlja za uklanjanje jer ima toliko boja i formulacija. Vrsta obojene tkanine je takođe glavni faktor. U stvari, ako je mrlja na odeći od kašmira, vune ili svile, verovatno je najbolje da se odlučite za profesionalno čišćenje.

Za bilo šta drugo, treba pažljivo sastrugati svaki dodatni ruž. Zatim stavite papirne ubruse na tvrdu površinu. Postavite zahvaćeno područje na papirne ubruse tako da obojena strana bude okrenuta nadole. Zatim uzmite deterdžent za suđe sa svojstvima protiv masnoće i nanesite ga na poleđinu mrlje. Zatim okrenite odeću tako da mrlja bude okrenuta prema gore. Pažljivo istrljajte područje koristeći čistu četkicu za zube. Nemojte ispirati komad. Umesto toga, stavite ga u mašinu za pranje veša na nežni ciklus i operite na uobičajeni način. Ponavljajte korake dok mrlja ne postane prošlost.

Masne tačke

Ukoliko umastite odeću isprobajte ovaj trik: pospite mesto kukuruznim brašnom. Pustite da kukuruzno brašno upije masnoću nekoliko minuta, a zatim ga obrišite. Masno mesto će se odmah podići i možete se vratiti pokušajima da ubedite sve da koriste salvete umesto svoje odeće.

Mrlje od ulja

Masne mrlje na jastučnicima mogu se ukloniti običnim šamponom ili čak tečnim deterdžentom za sudove. Jednostavno nanesite na područje, utrljajte ga i ostavite da odstoji neko vreme. Isperite ga, a zatim operite kao i obično.

Još jedno zabavno rešenje uključuje – belu kredu. Sve što treba da uradite je da kredom protrljate mrlju od ulja, a zatim ostavite da odstoji oko 15 minuta. Otresite ili obrišite sve dodatne komadiće krede, a zatim operite kao i obično.

Crveno vino

Ako je mrlja od crvenog vina sveža, potopite je tako što ćete je odmah posipati sodom bikarbonom. Nežno obrišite mrlju čistom, vlažnom krpom da upije vino. Ne trljajte! Zatim, što je pre moguće, razvucite zamrljanu tkaninu preko velike činije, pričvrstite tkaninu (idealna je velika gumica) i nanesite sloj soli na mrlju i ostavite da odstoji oko pet minuta. Zatim tkaninu pažljivo prelijte ključalom vodom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading