kosa
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Pre nego što počnete da vodite rat protiv već postojećih ispucalih vrhova, važno je da znate kako je do oštećenja uopšte došlo. Prema istraživanjima, ovo su najistaknutiji uzroci ispucanih vrhova:

Jake hemikalije, odnosno boje za kosu i blanš

Većina boja i izbeljivača sadrži jake hemikalije koje denaturalizuju prirodne proteine kose. Tako se iscrpljuju aminokiseline neophodne za dobre, ujednačene pramenove kose. Još uvek možete imati živu boju kose bez oštećenih pramenova, ako se odlučite se za polutrajne boje za kosu.

Prekomerno zagrevanje kose

U većini slučajeva koristimo toplotu jer ne možemo da čekamo da se kosa prirodno osuši, a u slučaju feniranja i kovrdžanja naša kosa posebno pati. Najbolje je ne izlagati kosu zagrevanju, međutim, ako je toplota neizbežna, prvo koristite toplotnu zaštitu za kosu.

Zagađenje životne sredine

Sva ta prašina i dim utiču ne samo na disajne organe, već i na kosu. Ne možete mnogo da uradite po ovom pitanju osim da isprobate zaštitne proizvode.

Maska za kosu od žumanca

Kada je u pitanju zdravlje kose, jaja su čudesni sastojak. Jaja sadrže velike količine proteina neophodnih za gustu i glatku kosu. Žumance jajeta takođe stimuliše rast kose iz vlasišta i smanjuje mršenje, potpuno lomljenje i ispucale vrhove uzrokovane habanjem. Maska sa jajima može da sadrži i druge sastojke, uključujući kokosovo, susamovo ili bilo koja druga korisna ulja.

Maska od meda

Med je sastojak koji može sve. Ne samo da je dobar za hranu, već čini čuda na koži i kosi. Hidrantna svojstva meda pomažu vam da održite vlažnost kose, dok njegova antibakterijska svojstva štite pramenove kose od oštećenja. Kao dodatna prednost, visok sadržaj šećera daje snagu vašim vlasima, čineći ih izdržljivijim i manje lomljivim.

Maske od ribljeg ulja 

Studije su dokazale da riblje ulje omega-3 nije samo dobro za vaše srce, već i za kosu. Dakle, iako možete kupiti pakovanje kapsula i koristiti ih kao dodatak ishrani, nije loša ideja upotrebiti nekoliko i za ispucale vrhove. Da biste koristili riblje ulje za kosu, pomešajte kašiku maslinovog ulja sa sadržajem dve ili tri kapsule ribljeg ulja. Možete dodati malo kamilice, koja će neutralisati pomalo neprijatan miris ribljeg ulja. Umočite vrhove kose u ovu mešavinu i umasirajte je. Ostavite da odstoji oko 30 minuta, a zatim isperite.

Šampon bez alkohola i sulfata

Alkohol je jedna od najčešće korišćenih baza, zajedno sa vodom, uljem i glicerinom. Nažalost, šamponi na bazi alkohola izazivaju suvoću kose. Čak i ako planirate da duboko kondicionirate kosu nakon pranja šamponom, ipak je bolje koristiti šampone bez alkohola. Šamponi koji sadrže sulfate će na sličan način izazvati sušenje i oslabiti vaše vlasi. Veća je verovatnoća da će sulfatni šamponi dovesti do nakupljanja proizvoda u korenu kose, podstičući iritaciju kože glave i lomljenje kose.

Hidratacija

Dehidracija je jedan od osnovnih uzroka ispucalih vrhova. Hidratantni proizvodi poput kokosovog ulja i avokada mogu sprečiti nepovratno oštećenje proteina vaše kose. Kokosovo ulje podstiče glatku i svilenkastu kosu. Hidrira je od vlasišta nagore, tako da ispucali vrhovi postaju manje očigledni jer glatkoća maskira habanje.

Ako „uradi sam“ nisu baš vaša stvar, ispucale vrhove i dalje možete tretirati korišćenjem dobrog regeneratora i izbegavanjem čestog pranja kose, čak i sa šamponima bez alkohola i sulfata.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading