KLJUČ ZA OPSTANAK VEZE Najvažnije pravilo za uspešan partnerski odnos
Foto: Shutterstock

Pravilo broj jedan

Prihvatanje - ovo je najvažnije pravilo koje čuva partnerski odnos. Dvoje koji su u vezi ili braku se zbližavaju kada razgovaraju - o svemu. Recimo, ako vaš partner čita nešto na mobilnom telefonu i kaže: „Ovo je interesantno“, pokazuje vam da želi da se dublje poveže sa vama. Ukoliko se vi okrenete u tom trenutku ka njemu uz reči: „Stvarno? O čemu je reč?”, prihvatate poziv za povezivanje. Vremenom se na taj način vaš odnos razvija i učvršćuje.

Foto: Shutterstock

 

Vežbajte zbližavanje

Naravno, nije uvek moguće da prihvatite poziv za zbližavanje, ali potrudite se da to uradite kad god možete. Gotmanovi kažu da se parovi koji su zajedno najmanje šest godina ponašaju na ovaj način 86 odsto vremena. Oni koji se razvedu, ponašaju se tako 33 odsto vremena.

Foto: Shutterstock

 

Zbližavanje razgovorom možete da vežbate. Svakog dana odvojite 10 minuta da popričate nasamo sa partnerom. Kao što u činijici skupljate metalni novac iz džepova, tako vremenom prikupljajte zajedničke trenutke. Obratite pažnju na pozive partnera za povezivanje kao što su pogled, osmeh, uzdah, traženje pomoći, reči „slušaj/vidi ovo“, dozivanje iz druge prostorije. Psiholozi tvrde da će vam ovo pravilo pomoći da se zbližite i popravite odnos, bilo da ste na početku veze ili ste već 50 godina u braku.

Komentari (0)

Loading