DOBRE NAMERE - PUT U PAKAO Najgore moguće je ubeđenje da sve što radite jeste za sinovljevo dobro
Foto: Shutterstock

Dajete podmukle komentare i okrećete sina protiv njegove supruge? Ne znate granice i mešate se u njihovu privatnost? Ako ste na ova pitanja odgovorili potvrdno, verovatno niste svekrva iz snova...

Trebalo bi da porazmislite o svom ponašanju ukoliko...

1. Iskazujete da vam se nešto ne dopada podmuklim i drskim komentarima. Kritikujete snaju pred sinom i smišljeno ga okrećete protiv nje. 

2. Insistirate da ste uvek u pravu i mislite da sin i snaja uvek treba da vas slušaju čak i onda kad niste stopostotno sigurni u ono što pričate.

3. Dajete bespotrebne savete i trujete mlade dosadnim bapskim pričama i za svaku njihovu odluku imate svoj komentar koji je uglavnom u suprotnosti s onim što su oni odlučili. 

4. Oboje ih kritikujete zbog određenih navika, pričate neadekvatne šale na snajin račun i kritikujete je pred ostalim članovima porodice ili u komšiluku.

5. Retko dajete komplimente i gotovo uvek imate zamerke - bilo da je to ručak koji je snaja skuvala, način na koji troše novac ili neke druge njihove odluke ili ponašanje.

6. Komentarišete naglas kako se snaja obukla ili kako je sredila kuću. Iznosite svoje mišljenje kad vas niko ništa ne pita.

7. Ljubomorni ste i ne želite da vaš sin uvek stavlja suprugu na prvo mesto, ispred vas. Pored toga, mislite da treba da se družite sa njima, pa se ljutite ako vas negde ne pozovu.

8. Nemate granicu i ne poštujete njihovu privatnost - idete u goste bez najave, donosite odluke u njihovo ime i ne pitate ih ništa.

9. Dok čuvate unuke, ne pridržavate se dogovora o vaspitanju, načinu ishrane, oblačenju, već radite onako kako vi mislite da treba, čak i ako je u suprotnosti s onim što vas je snaja zamolila.

Da li sebe smatrate dobrom svekrvom koju sin i snaja poštuju i vole? Mislite li da dovoljno održavate kontakt, ali istovremeno i distancu prema onome što nije vaša stvar i što vas se ne tiče? Mnoge žene misle da imaju pravo da se mešaju u bračni život svojih sinova, ali tako samo prave probleme sebi, ali i svom voljenom detetu. Naravno da majka treba da je uvek tu, da pomogne i da neki savet, da provede vreme sa bližnjima, ali ipak mora da ima određene granice. Ako sumnjate u sebe, proverite da li ste dobra svekrva.

 

Šta možete da učinite

1. Možete biti ljubazni prema snaji, ma kako se ona ponašala.

2. Udeljujte joj komplimente i pokažite da cenite ono što radi. Pitajte je za posao, koji su joj omiljeni recepti i slično. Postavite joj par pitanja i pustite je da govori o sebi.

3. Dopustite joj da bude supruga i majka na svoj način. Ako vas ne pita za savet, to znači da joj nije potreban.

4. Ako baš ne možete da prećutite nešto, zapitajte je u stilu: „Možda mi je nešto promaknulo, postoji li razlog zašto to činiš baš tako?“. Pokušajte da shvatite njene razloge.

5. Ne kritikujte je pred sinom. To je njegova supruga i on će je najčešće braniti. Umesto toga, pokažite da je prihvaćate iako se ne slažete s njom, a to će vašeg sina učini srećnim.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading