PODIŽE ENERGIJU I RAZBUĐUJE Šolju kafe najbolje popiti oko 13 sati, a evo i zašto
Foto: Shutterstock

Za mnoge od nas, kafa je jedini jutarnji napitak koji dolazi u obzir. Kafu obično i vezujemo za jutro, mada mnogi tokom dana popiju i po nekoliko šoljica. Sada je naučno dokazano koje je to vreme najbolje za dnevnu kafu. Stimulativni kofein se uz odmor i spavanje uglavnom spominje u upozorenjima da podiže energiju i razbuđuje, pa bi ga se već od popodnevnih sati trebalo izbegavati.

Klinički psiholog i stručnjak za spavanje dr. Mihael J. Breus kaže kako je kofein „najbolji prijatelj popodnevnom odmoru ili drijemanju“. Iako se Breus, naravno, slaže s poznatom činjenicom da nas kofein razbuđuje i ometa nam san, ističe kako je velika razlika između „pravog spavanja“ kao stanja kojem se organizam odmara i obnavlja i popodnevnog odmora – a za ovo drugo je, objašnjava stručnjak za san, kofein izvrstan.

Naime, on preporučuje da oko 13 sati (ne puno kasnije zbog noćnog spavanja) napravite šoljicu crne kafe i to malo jaču. Ohladite je s dve kockice leda, popijte i postavite alarm na 25 – 30 minuta: odspavaćete kratko ali mirno, a stimulans će taman za oko pola sata proraditi i neće vam biti preteško „trgnuti se“ iz popodnevnog sna, prenosi Mind Body Green.

Komentari (0)

Loading