Pravite grešku: Ove stvari nikako ne smete da perete u mašini za veš
Foto: Shutterstock

Оvo je spisak stvari koje nikako ne bi smele da stavite u veš mašinu, kao i spisak alternativnih metoda za njihovo pranje i čišćenje:

Jastuci od pene

Okretanje u bubnju može izazvati deformisanje memorijske pene u anatomskim jastucima ili čak raskidanje na komade.

Budući da je sama memorijska pena hipoalergijska, ali i otporna na apsorpciju prašine, takvi jastuci ostaju čisti mnogo duže od tradicionalnih.

Preporučuje se čišćenje jednom ili dva puta godišnje, jednostavnim uklanjanjem fleka sa nečistih delova jastuka.

Аko na etiketi piše da se jastuk može prati ručno, druga opcija je da ga operete u kadi, pomoću vode i hipoalergijskog deterdženta, bez mirisa i boja.

Nakon mokrenja, potrebno je da nežnim pritiskanjem odstranite višak vode i sušite na vetrovitom mestu ili mestu sa koje se dobro ventilira.

Sve što po sebi ima životinjske dlake

Vlasnici krznenih ljubimaca su verovatno dobro upoznati sa „haosom“ koji oni ostavljaju na odeći i nameštaju. Uklanjanje dlaka je teško.

Međutim, to ne znači da treba da stavite omiljeni par farmerica sa „grivom“ po njima u veš mašinu, jer ćete samo pogoršati situaciju. Mokre dlake se mogu samo nalepiti na ostalu garderobu, bubanj ili čak mogu zapušiti cevi u veš mašini.

Kako bi izbegle ovakav scenario neophodno je da odstranite sve dlake pre pranja.

Koristite lepljivu rolnu ili navucite gumene rukavice. Malo je nakvasite i pređite preko „dlakavih“ površina. Ukoliko još uvek ima dlaka, pokušajte da ih otresete, pa da operete predmet u skladu sa instrukcijama na etiketi.

Grudnjaci

Nekontrolisano ubacivanje grudnjaka u mašinu se samo na prvi pogled čini kao najlakši način da operete komad garderobe koji svakodnevno nosite. Međutim, takav postupak vam samo može oštetiti donji veš.

Оd čvrste potpore za grudi, grudnjaci će postati deformisani komadi koji niti mogu da uvećaju nešto niti da ga oblikuju. Da ne zaboravimo i žice koje će početi da vire kroz pocepanu tkaninu koja ih je držala.

Ručno pranje je zlatno pravilo za grudnjake. Koristite hladnu vodu i tečni deterdžent za osetljivu garderobu. Kada ih operete, nežno ih ocedite.

Ukoliko baš nemate vremena, pokušajte da ih operete u mašini, ali naročito vodite računa o temperaturi i centrifugi, kako biste ih zaštitile od udaranja i rastezanja u bubnju.

Тkanine sa flekama od zapaljivih materija

Držite sve komade garderobe koji su isflekani zapaljivim materijama (gorivo, motorno ili jestivo ulje, razređivač, alkohol) što dalje od mašine za pranje veša, a naročito od one za sušenje istog.

Visoke temperature mogu da prouzrokuju paljenje odeće, što opet može dovesti i do eksplozije.

Prvo odstranite fleke sredstvom koje ih rastvara tako što ćete ostaviti da ono deluje minimum 10 minuta. Kada iščezne specifičan miris od fleke to znači da je bezbedno prati odeću u mašini.

Međutim, uradite to odvojeno od ostale garderobe kako bi sprečile da je mrlja isfleka. Najbolje je da je na kraju osušite prirodnim putem, ne u mašini za sušenje.

Garderoba sa vezom ili čipkom

Ni osetljive komade garderobe sa perlama ili vezom ne bi smele da perete u mašini, zato što okretanje u bubnju može uništiti njihovu strukturu. Ovo se naročito odnosi na one dodatke koji su zalepljeni, a ne prišiveni za odeću.

U tom slučaju, jedina opcija u domaćim uslovima je ručno pranje. Ukoliko na etiketi piše „samo hemijsko čišćenje“, onda prepustite odeću profesionalcima i zamolite ih da dodatke prekriju folijom ili nekim platnom kako bi ostali očuvani.

Glomazne stvari

Ukoliko nema mesta za neku stvar u bubnju (jorgan, ćebe, dekorativni jastuk, itd) onda ona ne sme da se pere u mašini, iz razloga što niti može da se okreće niti deterdžent može ravnomerno da se rasporedi. Samim tim – neće se oprati.

Pa umesto da svom snagom uguravate (pre)veliki predmet u bubanj, a on uporno da „beži“ napolje, poštedite sebe truda. Najbolje je da ga odnesete u perionicu.

Оdeća od kašmira ili kadife

Оvi ekstremno nežni i osetljivi materijali nisu stvoreni za pranje u mašini jer ih samo jedno pranje može razvući, sakupiti ili deformisati.

I ovde je jedina opcija da ih operete ručno, naročito ako postoji opasnost od ispuštanja boje na ostalu garderobu.

Nakvasite ih toplom vodom, pa dodajte deterdžent za osetljivu odeću. Kasnije ih prebacite u hladnu vodu i isperite. Nakon pranja ih nežno ocedite i ostavite da se suše na peškiru koji je položen na ravnu površinu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading