HVATA VAS PANIKA NEDELJOM UVEČE? Doktorka otkriva kako da se sačuvate živce
Foto: Shutterstock

Da li ste i vi primetili da nedeljom, kako dan odmiče, u vama rastu nervoza i nemir? Mnogi kažu da im upravo poslednji dan u sedmici najteže psihički "pada". Neki su malodušni  i depresivni, a neki anksiozni i uznemireni. A sve to zbog ideje da sutradan počinje radna nedelja i da ih čeka pregršt obaveza koje treba da usklade i obave. Sve ove emocije su na maksimumu kada padne veče. 

U medicini su ova osećanja poznata kao "nedeljni strahovi", a javljaju se čak i kada volite svoj posao. Prema istraživanju "Better Health", sedam od 10 ljudi doživljava anksioznost u vezi sa predstojećom sedmicom.

Psihološkinja Kimberli Vilson je dala nekoliko saveta kako da se izborite sa ovim osećanjima nedeljom uveče

1. Napravite listu obaveza

Dr Kimberli savetuje:

"Napravite plan koji će vam pomoći da kontrolišete predstojeće stresne dane ili događaje. Napišite listu obaveza, putovanja na koja treba da idete i stvari koje treba da preduzmete – to će zaista pomoći."

2. Odmorite se od mobilnih i kompjutera

Iskoristite nedelju na najbolji mogući način tako što ćete uraditi "digitalnu detoksikaciju". Isključite telefon ili ga utišajte tokom celog dana i odvojite vreme za nešto što će vas opustiti - čitajte knjigu, idite u šetnju, pripremite neki specijalitet koji volite...

3. Ne forsirajte da se isključite

"Kada se trudite da zaspite, vaš um će često preplaviti misli i brige o sledećem danu, što vam dodatno otežava opuštanje", primećuje Kimberli. "Umesto toga, ustanite iz kreveta i uradite nešto jednostavno, kao što je pisanje liste obaveza ili čitanje knjige dok se ponovo ne osetite umorno i pospano. Dobar san čini veliku razliku u tome kako se osećamo mentalno i fizički, tako da je važno da se kvalitetno naspavamo."

4. Oslobodite se napetosti u mišićima

"Oslobađanje napetosti u mišićima je odličan način da ublažite nedeljnu anksioznost – sve što treba da uradite je da odvojite 30 sekundi da više puta stegnete, držite i otpuštate pesnice, polako udišući i izdišući."

5. Budite aktivni

"Aktivnost može vam pomogne da sagorite nervoznu energiju. Ne morate da vežbate, dovoljno je da radite neke fizičke poslove po kući, usisavate, brišete i slično... Istina, na ovaj način se nećete u potpunosti osloboditi stresa, ali ćete ga svakako smanjiti."

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading