Obratite pažnju kada kupujete VOĆE i POVRĆE na pijaci: Nutricionista otkriva šta je KLJUČNO da znate

Vesti 02.10.2022 15:50 0

Postoji nekoliko stvari koje treba da gledamo kada kupujemo povrće i voće!

Obratite pažnju kada kupujete VOĆE i POVRĆE na pijaci: Nutricionista otkriva šta je KLJUČNO da znate

unsplash.com

Sigurno niste ni sumnjali da na pijaci možete kupiti povrće ili voće koje je već izgubilo sve potrebne vitamine i minerale koje inače sadrže. Iako vam se "na prvu" čini da ste izabrali dobar plod, nutricionista Branka Mirković kaže da većina ljudi greši u tome.

Kako bismo što bolje iskoristili vitamine, ona objašnjava da treba da se pridržavamo određenih pravila.

"Sveže sezonsko voće i povće je bogato vitaminima i mineralima i sadrži puno vode. Sve su to benefiti koji treba sada maksimalno iskoristiti. Najcenjenije je svo zeleno povrće, blitva, spanać, rukola, kupus, kelj, brokoli, jer sadrži sve neophodne vitamine i minerale. Treba jesti i voće i povrće drugih boja, paradajz, rotkvice, papriku, jagode", kaže ona za Informer.

Šta treba da gledamo kada kupujemo povrće i voće?

Kupujte sezonsko voće i povrće domaćih proizvođaca i domaće sorte. U sezoni, voće i povrcće sadrži najveću količinu vitamina i minerala, a domaći proizvođaci nisu prinuđeni da beru zeleno voće i povrće, prskaju raznim hemikalijama radi dužeg održavanja svežine i kako se ne bi pokvarilo i počelo da truli.

Uvek kupujte zrele i neoštećene plodove.

Nikada ne kupujte salate, spanać i lisnato povrće, koje prodavci neprestano kvase vodom koja nije bakteriološki ispravna, a znaju i da dodaju raznu hemiju da bi duže zadržalo svežinu.

Posle kupovine operite, prosušite i pravilno rashlađujte do upotrebe.

BONUS VIDEO

 

 

 

Komentari (0)
Loading