Lakše dođite do cilje: Saveti koji će vam pomoći da smršate
Foto: Shutterstock

Ponekad su ljudi toliko zavisni od hrane da jedenje slatkiša čine važnim delom svog dana – na primer planiraju unapred da se nagrade ogromnom porcijom tiramisua na prijateljskoj večeri u italijanskom restoranu. I tako – svaki dan. Ipak, i dalje postoji nekoliko načina koji će čak i najlenjijim i najnevoljnijim ljudima pomoći da se oslobode loših navika.

Koktel od sirćeta i vode

Postoji teorija da su od vremena Kleopatre žene gubile kilograme na posebnoj sirćetnoj dijeti. Prema ovoj metodi, potrebno je svakodnevno piti vodu sa kašikom ili dve jabukovog sirćeta ili limunovog soka. Ovaj napitak omaže u otupljivanju osećaja gladi i ubrzava metabolizam. Međutim, morate biti izuzetno oprezni naročito ukoliko imate problema sa gastrointestinalnim traktom. Pored toga, nakon takvog koktela, trebalo bi da isperite usta, jer zubni emajl loše reaguje na kiselu sredinu.

Podesite tajmer

Od trenutka kada počnemo da jedemo, može proći 20 do 30 minuta pre nego što počnemo da osećamo sitost. Činjenica je da je našim hormonima potrebno vreme da prenesu signal da je dovoljna količina hrane ušla u stomak. Dakle, sledeći put pokušajte da podesite tajmer da rastegnete svoju uobičajenu porciju na 20 minuta. Inače, ova tehnika se koristi u klinikama za lečenje kompulzivnog prejedanja i drugih poremećaja u ishrani.

Uklonite uzrok stresa

Stalna anksioznost je često glavni uzrok neodoljive žudnje za hranom. Stres čini osobu nervoznijom: telo brže gubi energiju i resurse, što dovodi do hroničnog umora i nesanice. I, nažalost, obilna večera nakon dugog dana na poslu je gotovo jedini način da se izborite sa emocijama. Na kraju krajeva, čak i lagana šetnja ili, na primer, joga zahteva mnogo više fizičkog napora.

Stavite gubitak težine u drugi plan

Iznenađujuće je, ali prestroga ograničenja i stalno praćenje kalorija dovodi do negativnih posledica. Zbog toga se preporučuje da ne računate broj kalorija i ne fokusirate se na rezultate dijete, već da se zaokupite nečim zanimljivim. Najbolje je da uopšte nemate slobodnog vremena: tako ćete jesti samo da biste utolili glad, a ne zbog dosade.

Krećite se više

Fizička aktivnost ima brojne pozitivne efekte po naše fizičko i psihičko zdravlje. Samim tim, može da spreči i napade gladi, te prejedanje.

Zamenite slatkiše zdravim alternativama

Možete pokušati da pijete zeleni čaj između obroka: on savršeno otupljuje osećaj gladi. Vlakna su još jedan idealan dodatak za blokiranje gladi. Ako zaista želite da pojedete nešto za kasnu večeru, onda neka vaš izbor bude povrće, začinsko bilje ili bobičasto voće – oni ne mogu štetiti figuri.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading