REŠITE SE ŽULJEVA NA BEZBOLAN NAČIN Trikovi koji vam mogu pomoći u tome
Foto: Shutterstock

Kada kupite novi par obuće, ono što najčešće možete da očekujete jeste da će vas prvih nekoliko dana žuljati.

Žuljevima treba vremena da zacele, a najgore što možete da uradite jeste da ih na silu kidate.

Žuljevi mogu da budu i te kako bolni, te treba da preduzmete sve mere koje će vam pomoći da ih se uspešno rešite.

Žulj koji nije pukao

1. Nemojte da ga bušite, već operite sapunom i dezinfikujte antibiotskom mašću.

2. Ostavite mesto na kojem je žulj nepokriveno, eventualno stavite labavi zavoj, te ga pustite da se suši na vazduhu.

3. Nemojte da stvarate pritisak na mesto na kojem se žulj nalazi.

Ako se žulj nalazi na stopalu ili između prstiju, na mestima koja se jače znoje, stavite malo dečijeg pudera, te silikonske jastučiće.

Žulj koji je pukao

1. Operite područje na kojem je žulj nežnim sapunom i vodom.

Nemojte da koristite alkohol, jod ili hidrogen peroksid.

2. Oštećenu kožu lagano izravnajte i potapkajte da se prilepi.

3. Namažite područje antibiotskom mašću, te ga prekrijte sterilnim flasterom ili gazom.

Žulj koji je potrebno isušiti

Ponekad su žuljevi veoma bolni, veliki ili na mestu koje ne može stalno da se štiti od dodira ili znojenja, te ih je onda potrebno iscediti.

Ovo je pravilan postupak:

1. Operite područje na kojem se žulj nalazi.

2. Iglu sterilišite alkoholom.

3. Napravite malu rupicu na ivici žulja i nežno iscedite tečnost.

4. Ponovo ga operite, te osušite laganim tapkanjem.

Nemojte da skidate kožu s njega, ona je prirodna zaštita koja i dalje treba da ga pokriva.

5. Namažite antibiotskom mašću, te prekrijte gazom ili flasterom.

Ne zatežite, bolje je da flaster bude labav.

Dalja nega

1. Flaster ili gazu menjajte svaki dan ili odmah u slučaju da ih nakvasite ili da se uprljaju.

2. Izbegavajte da nosite cipele ili aktivnosti koje su izazvale žulj dok ne zaceli.

3. Ako primetite znakove infekcije, kao što su gnoj, temperatura, crvenilo ili toplu kožu oko žulja, javite se doktoru.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading