Ojačajte intelektualne sposobnosti i obogatite duh: Tri razloga zbog kojih čitanje treba da uvrstite u svoju rutinu
Foto: Shutterstock

Čitanje je mnogo više od dobrog način opuštanja i zabave. 

Jača empatiju

Čitanje uglavnom pozitivno deluje na našu sposobnost da se saosećamo i razumemo emocije drugih osoba. Čitanje jača empatiju, stavlja nas u cipele nekog razbojnika, avanturiste, filozofa, umetnika, zanimljive i duhovite osobe. Neka istraživanja navode, da književna fikcija ima više koristi za unapređenje uma i veština koje nam pomažu da stvorimo i održavamo jake i stabilne međuljudske odnose.

Književa fikcija nam omogućava da istražimo misli, osećanja i iskustva drugih ljudi. Kada čitamo neki roman, pratimo junake koji donose neke odluke koje oblikuju njihove živote. Možemo da naučimo dosta na osnovu grešaka izmišljenih književnih likova, i da izbegnemo neke loše odluke. Čitanjem jačamo karakterne osobine, imamo više razumevanja za ljudske slabosti, ali u isto vreme učimo i o ljudskoj plemenitosti i vrlinama.

Lakše se borimo sa problemima

Čitanje je gorivo za maštu, omogućava nam da istražimo pravi svet i svet fantastike. Knjige jačaju imaginaciju, kreativnost, one su način na koji možemo da dođemo do jedinstvenih rešenja.

Knjige samopomoći i razni priručnici sa uputstvima, nude relativno direktan pristup rešavanju problema. Veoma je bitna, ipak, veza između fikcije, doživljaja nekog književnog lika i našeg života. Čitanjem bajke ili pesme možemo da pronađemo rešenja za porodične, poslovne, ljubavne probleme. Sigurno da do nekih odgovora nije moguće doći lako i iz prvog pokušaja, ali mašta i kreativnost koji razvijamo čitanjem pomažu nam da dođemo do novih ideja i rešenja.

Knjiga je najbolja preventiva za zdravlje mozga

Sve znanje ovog sveta malo nam može nam pomoći, ako imamo problema sa pamćenjem i obradom novih informacija. Čitanje aktivira i jača vezu između različitih delova mozga.  U mlađem životom dobu, čitanje je način da snabdebmo mozak energentom, od kojeg ćemo imati koristi u starosti. Može pomoći da smanjimo šanse od ozbiljnog kognitivnog pada i koncetracije u poznim godinama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading