TEST ZA VEZU Proverite da li se zabavljate sa osobom koja manipuliše vašim osećanjima
Foto: Shutterstock

Veza koja se brzo kreće može biti uzbudljiva, ali u nekim slučajevima može biti znak nečeg zlokobnijeg, kao što je ljubavno bombardovanje. To je oblik emocionalne manipulacije koja se koristi da se stekne moć nad osobom tako što se obasipa nečim što se liči na tonu pažnje. Teško je uočiti ga jer je slično onome što mnogi žele u vezi - da se osećaju obožavano.

TEST ZA VEZU Proverite da li se zabavljate sa osobom koja manipuliše vašim osećanjima

Foto: Shutterstock

 

Zašto je previše pažnje problem?

Manipulacija osećanjima se ponekad može zameniti s fazom medenog meseca u vezi, ali imaju neke jasne razlike. U fazi medenog meseca, ljubav se pokazuje željom da se fokusira na ono što druga osoba voli. Bombaši, s druge strane, žele kontrolu, stvaranje zavisnosti i idealizaciju.

 

Znaci ljubavnog bombardovanja

1. Daje vam nerealne komplimente

Dok komplimenti mogu biti laskavi i promišljeni, ljubavni bombarderi imaju tendenciju da daju ogromne komplimente, poput „Nikada nisam sreo nikoga lepšeg od tebe“ ili „Moj život je potpun tek sada kada si ti u njemu“.

2. Obasipa vas poklonima

Pošto ove osobe žele da im se oda priznanje za velikodušnost i pažnju, često će bombardovati svog partnera ekstravagantnim poklonima. Ovo u početku može delovati kao idealna situacija, ali će se na kraju pretvoriti u kontrolisanje, kritiku i zbunjujuće ponašanje.

3. Veza je intenzivna

Brzo se osećati prijatno sa nekim može biti dobar znak, ali „volim te“, planiranje upoznavanja roditelja, zajedničkog života ili venčanja posle kratkog poznanstva, mogu biti znaci da se osoba sa kojom ste u vezi previše trudi da se zbližite.

4. Očekuje tonu pažnje

Glavni cilj bombaša ljubavi je da privuče pažnju i veže vas za sebe. Kada daje poklone i komplimente, očekuje da bude nagrađen i obožavan. Na kraju, pokloni, pažnja i komplimenti će biti zamenjeni kritikom.

TEST ZA VEZU Proverite da li se zabavljate sa osobom koja manipuliše vašim osećanjima

Foto: Shutterstock

 

Šta da radite?

Ako sumnjate da ste bombardovani ljubavlju, važno je da postavite jasne i zdrave granice. Odbijanje poklona i postavljanje ograničenja na vreme provedeno zajedno, dobro je za početak. Takođe, možete čvrsto da konstatujete kako ne želite da žurite sa stvarima i da napustite vezu ako se vaši zahtevi ne poštuju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading