Najbolja ZAMENA za pesticide je u vašoj KUHINJI: Od nje PUŽEVI beže, cveće buja, a zemlja će se PREČISTITI

Vesti 19.08.2022 14:00 0

Verovatno u kući imate nekoliko kesica sode bikarbone koja zauzima prostor i na koju ste zaboravili.

Najbolja ZAMENA za pesticide je u vašoj KUHINJI: Od nje PUŽEVI beže, cveće buja, a zemlja će se PREČISTITI

Shutterstock

Ovo belo blago ne sme da bude neiskorišćeno. Soda bikarbona se vekovima koristi kao pomoć pri čišćenju kuće, dezinfekciji, kao prva pomoć za lepotu i zdravlje, ali jeste li znali da se može koristiti i kao pomoć u vrtu?

1. Soda bikarbona umesto pesticida

Za suzbijanje štetočina, soda bikarbona je 100 puta efikasnija i bolja od pesticida. Možete napraviti organski sprej za pesticide koji može eliminisati insekte koji oštećuju biljke, kao što su grinje pauka, a da pri tome ne naštete korisnim insektima, nama i našoj planeti.

Pomešajte kašičicu sode bikarbone, jednu trećinu šoljice maslinovog ulja i jednu šoljice vode. Dobro izmešajte ovu kombinaciju tako da se soda bikarbona dobro otopi pa stavite sve u raspršivač i isprskajte biljke.

Ako se borite s gljivičnim bolestima biljke, prskajte ih ovom otopinom svaka dva dana dok se biljka ne izleči. Koristite ovaj sprej i na ružama, na vinovoj lozi i grožđu kada se pojavi plod. Kako biste odbili insekte, napravite sprej od kašike maslinovog ulja, kašike sode bikarbone i nekoliko kapi tečnog  sapuna i sve to razblažite u 5 litara vode.

Ovu tečnost prskajte jednom u tri dana da biste sprečili insekte da unište vaš povrtnjak, piše Stil.

Ako imate problem s mravima možete ih uništiti na njihovom izvoru i to kombinacijom sode bikarbone, šećera i sirćeta. Jednostavno dodajte pet kašičica šećera u prahu u posudu i pomešajte ga sa sodom bikarbonom. Nemojte koristiti kristal šećer već isključivo onaj u prahu jer su mravi dovoljno pametni da razdvoje zrna sode bikarbone od šećera.

Kako biste bili sigurni da se mravi neće vratiti, stavite jabukovo sirće u raspršivač pa isprskajte put mrava.

2. Testiranje PH vrednosti zemljišta

Pojedine biljke se uzgajaju isključivo u kiselom zemljištu, dok druge vole alkalno. Zato morate da znati PH vrednost zemljišta i da prema njemu uzgajate biljke. Testirajte svoje zemljište uz pomoć sirćeta i sode bikarbone:

U nekoliko čašica nakupite zemlju iz s različitih delova vrta ili dvorišta. U jednu čašicu sa zemljom sipajte sirće. Ako zemlja počinje da peni, to znači da vam je zemljište alkalno. Što znači da joj je PH iznad 7. Ako nema reakcije, uzmite drugi uzorak i u njega sipajte sodu bikarbonu i malo vode. Ako se zemlja počne da penuša, znači da joj je PH ispod 7 što znači da imate kiselo zemljište.

3. Lepši cvetovi uz pomoć sode bikarbone

Za cveće koje uspeva samo u alkalnom zemljištu, kao što su hortenzije, begonije i geranium, možete ih podstaći da još lepše cvetaju uz pomoć sode bikarbone. Samo rastopite malo sode bikarbone u vodi pre nego s njom zalijete cveće. Ako hoćete da hortenzije duže traju u vašoj vazi u kući, učinite isto. U vodi razmutite sodu bikarbonu pa u tu kombinaciju stavite u hortenzije. Nedeljama će krasiti vašu kuću.

4. Oslobađa vas puževa

Ako želite da se oslobodite puževa u vašem vrtu, zapamtite, ne morate koristiti hemikalije. Dovoljno je da pospete sodu bikarbonu pravo na njih, a možete i oko biljaka napraviti “zaštitnu stazu” od sode bikarbone tako što ćete je posuti direktno na zemljište.

5. Paradajz će biti sladak kao jabuka

Jednostavno smanjite kiselost zemljišta oko paradajza tako što ćete po zemlji posuti sodu bikarbonu. Ovo će učiniti da vaš paradajz ima sladak i pun ukus.

6. Podmladite biljke

Soda bikarbona ima to svojstvo da podmladi biljke. Posle tretmana sa sodom bikarbonom, cveće će bujati i cvetati kao nikad pre. Dovoljno je da napravite rastvor vode sa sodom bikarbonom i malo morske soli (u pet litara vode otopite kašiku sode bikarbone i kašiku morske soli). S ovom kombinacijom zalivajte biljke, žbunje, živu ogradu i sve što želite da buja i raste…

7. Ubija korov

Onaj korov koji ne želite da vam raste oko kuće možete uništiti sodom bikarbonom. Korov dobro zalijte pa onda na njega obilato pospite sodu bikarbonu. Vodite računa da je ne stavljate direktno na biljke koje želite, jer ona može spržiti biljku u korenu.

8. Eliminiše crve na kupusu, karfiolu ili brokoliju

Pomešajte jednake delove sode bikarbone i brašna pa s tom mešavinom pospite kupus, karfiol ili brokoli. Crvi, kada osete sodu bikarbonu, nestaće istog dana.

9. Očistite ruke nakon radova u vrtu

Ko je radio u vrtu zna kako ruke upiju zemlju i da se ta prljavština teško skida. Sada možete očistiti ruke sodom bikarbonom i to bez muke. Na mokre ruke nanesite sodu bikarbonu pa istrljajte i videćete kako prljavština iz pora nestaje.

NajŽena.rs je i na Viberu, pridružite se našoj zajednici, a sada možete da preuzmete i STIKERE!

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading