Obratite pažnju: Suva i iritirana koža može da bude posledica nedostatka ovih vitamina
Alo

Uglavnom se za suvu kožu lica vezuje nedostatak vitamina za kožu. Kao prvu pomoć za suvu, iritiranu kožu i sitne bore koje se pojavljuju koristite uvek prirodne preparate. Oni su oslobođeni svih hemikalija, parfema, alkohola i možete biti sigurni da neće doći do nikakve reakcije kojoj je suva koža lica sklona.

Osim prirodnih preparata, kvalitet kože možete pospešiti i balansiranom ishranom. Namirnice koje konzumirate trebaju biti bogate antioksidantima jer oni štite našu kožu i utiču preventivno na pojavu bora. Preporučuje se povećan unos vitamina C i E.

Vitamin C utiče na stvaranje kolagena, ublažava oštećenja na koži nastala UV zracima. Ovaj vitamin je topiv u vodi pa ga možete uneti u organizam kroz sokove, ali isto tako nalazi se u raznim kremama i serumima za lice  kao jedan od glavnih sastojaka. Serumi koji sadrže određenu količinu vitamina C preporučuju se za upotrebu osobama posle 25 godine.

Osobe koje imaju osetljivu kožu pa samim tim i mogućnost na alergije izazvane sunčevim zracima, kreme i serume  sa C vitaminom trebaju koristiti u zimsko doba. Za pušače i osobe koje nisu osetljive na vitamin C dozvoljeno je njegovo korišćenje tokom cele godine.

Vitamin E poznat i kao tokoferol, štiti ćelije od prevremenog starenja i oštećenja. Namirnice bogate ovim vitaminom : orašasti plodovi (bademi, lešnici, kikiriki), biljna ulja (suncokretovo ulje), pšenične klice, zeleno lisnato povrće poput španaća i brokule.Ovaj se vitamin najčešće koristi za suvu i dehidriranu kožu. Prirodan je ovlaživač koji vraća koži balans i poseduje neverovatna antiupalna svojstva.

Poznato je da se vitamin D koristi i kod tretiranja površinskih rana ali i za uklanjanje ožiljaka. Pokazao se i veoma uspešnim kod tretiranja strija.Suva koža je inače sklona stvaranju strija jer nije elastična. Potrebno je da budete uporni i dosledni i da narednih mesec i po dana smesu ta dva sastojka nanosite na željeno mesto. Pomešate ta dva sastojka,  umasirate na određeno mesto, ostavite da se upija oko 30 minuta a zatim isperete mlakom vodom.Ovaj lekoviti vitamin možete dodavati u vaše losione za lice i telo. Redovnim korišćenjem koža će vam biti vlažnija i sjajnija a pomoće vam i kod uklanjanja tamnih mrlja sa ruku, lica ili nekih drugih delova tela.

Takođe pomaže kod lečenja ekcema i psorijaze, i utiče na stvaranje kolagena a samim tim i na prevenciju prevremenih bora oko očiju.

Vitamin A je veoma značajan za izgled kože i zato je često sastojak krema u nekom obliku ( retinol, retinoidi ili beta karoten) . No, sa njim treba pažljivo. On utiče na produkciju sebuma i prepisuju ga često za rešenje problema masne kože i bubuljica. Višak može dovesti do toga da je koža suvlja nego što treba da bude.

Cink – nije vitamin , ali je mineral značajan za kožu. Bitan je faktor u sintezi proteina,  ćelijskoj podeli i značajan za pravilno regenerisanje kože. Smanjuje crvenilo, iritaciju i perutanje.

Važno je napomenuti i da je količina vode koju svakodnevno unosite u organizam važna za kvalitet kože. Posebno je bitna za osobe sa suvom kožom lica jer je dodatno hidrira. Sam tonus kože i njena elastičnost zavise od količine vode koje se nalazi u potkožnom tkivu. Zbog toga se preporučuju dnevni unosi od 2l vode.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading