PROFESIONALCI  SU OTKRILI Da li znate koja vam dužina kose i frizura pristaju u zavisnosti od oblika vašeg lica?
Foto: Printscreen/instagram

Frizura je, naravno, stvar ličnih preferencija. Neko ne voli da je naglašava, dok je drugima to zaštitni znak. Svakako, nije loše da znamo koji stil pristaje određenim oblicima lica i postoje li frizure koje mogu da istaknu ono najbolje na licu.

Prema rečima stručnjaka, svaka dužina kose pristaje svakom obliku lica, ali u određenoj meri.

To je razlog zašto vredi razmisliti o kroju, slojevima i oblikovanju kose koji će naglasiti crte i sam oblik lica, a profesionalci za "Glamour" savetuju šta najbolje pristaje pojedinom obliku.

Srcoliko lice - lob

Lica u obliku srca specifična su po tome što su nešto šira na području čela i uža na bradi. Preporuka za ovakav oblik lica jesu meki slojevi poput boba i loba, kako bi se dodala punoća u predelu vilice.

Ovalno lice - blunt bob

Kod ovalnih lica izraženija je dužina od širine. Frizeri kažu kako na takvom licu svaka dužina kose izgleda sjajno, od kratke piksi kose, zatim boba, kao i duge kose. Frizeri za "Glamour" kažu kako su dobrodošli i razni stilovi šiški, a kosa može biti stilizovana ravno, na lagane valove ili u kovrče.

Četvrtasto lice - slojevi

Za lice četvrtastog oblika karakteristično je široko čelo, široke jagodične kosti i snažna linija čeljusti. Snažna čeljust može se ublažiti slojevima oko lica. Duža kosa izgleda odlično, sve dok je slojevita. Šiške stilizovane u stranu istaći će jagodice, a volumen u kosi možete postići i korištenjem spreja za volumen.

Duguljasto lice - šiške i volumen po strani

Duguljasto lice je slično ovalnom, samo još malo izduženije. Ako imate ovakav oblik lica, možda ćete poželeti da smanjite volumen na vrhu glave i usredsredite se na stvaranje volumena na strani lica. To će uravnotežiti duljinu lica i stvoriti drugačiju strukturu kose. Za ovakvo lice odličan je bob dužine do brade ili linije vilice, jer nema efekta izduživanja. Ipak, i dugačka kosa može odlično funkcionisati, pa birajte slojeve koji uokviruju lice.

Oni će "omekšati" dugačku kosu i istaći oči i jagodice. Dobra ideja su i zavesa-šiške kako bi se na sredini stvorila iluzija širine, a feniranje i velike kovrče pomažu u stvaranju volumena.

Dijamantno lice - razdeljak po strani i šiške

Za ovaj oblik lica karakteristično je usko čelo i vilica sa istaknutim jagodicama. Kažu kako je ovo najređi oblik lica, a najbolje mu pristaje kraća kosa, dužine do ramena ili do ključne kosi. Ovde možete da razmislite o piksi krojevima, a cilj treba da bude "omekšavanje" lica. Frizeri ne preporučuju razdeljak na sredini, kao ni guste šiške, nego "mekane" frizure poput laganih valova.

Okruglo lice - dužina ili piksi rez

Okruglo lice obično ima istu širinu i dužinu. Kažu da kod ovakvog oblika lica, budući da je manje i sitnije, neke frizure mogu "zagušiti" lice pa treba birati frizure koje će ga izdužiti. Osobama sa okruglim licem pristaju dugački slojevi, teksturirani piksi rezovi i kratke šiške nošene po strani. Preporučuje izbegavanje gustih šiški, a što se tiče stilizovanja, frizeri savetuju slabe valove koji će licu dodati volumen.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading