NE BI TREBALO DA IH ZANEMARUJEMO Pet znakova koji ukazuju na nedostatak sna
Foto: Shutterstock

U toliko aktivnoj svakodnevnici osećamo da ukoliko smanjimo količinu sna možemo više stvari da uradimo. Ipak, san bi trebalo da bude prednost.

San od najmanje sedam sati je vitalni pokretač svakog fiziološkog sistema u ljudskom telu.

Kada smo neispavani, što je prema istraživanjima više od jedne trećine odraslih, naše zdravlje i blagostanje pate na bezbroj načina.

Znakovi da vam treba više sna

Manjak lepog raspoloženja

Spavanje i emocionalno zdravlje su duboko povezani.

Prema statističkim podacima sa Harvardske medicinske škole, pacijenti sa anksioznošću i depresijom češće prijavljuju hroničnu nesanicu.

Čak i kratkoročni, delimični gubitak sna može negativno da utiče na raspoloženje.

- Ako ste neispavani, podložniji ste nervozi, razdražljivosti i mogućnošću da se nosite sa stresom - kaže dr Loren Hejl, profesor na programu javnog zdravlja na Univerzitetu Stonibruk, piše Real Simple.

Opadanje produktivnosti

Hronična deprivacija sna može negativno da utiče na naše sposobnosti da rasuđujemo, fokusiramo se, pa čak i pronalazimo prave reči da opišemo jednostavne stvari. Često verujemo da je apsolutno neophodno da ostanemo budan do kasno završavajući posao ili učenje, ali ispostavilo se da je prekid rada na vreme da biste dobro naspavali generalno najbolji način za poboljšanje produktivnosti i performansi u celini.

Vaša težina varira

Velika studija Visconsin Sleep Cohort pokazala je da ljudi koji spavaju manje od šest sati svake noći imaju veću verovatnoću da budu gojazni.

Ova grupa pokazuje smanjene nivoe hormona leptina koji suzbija apetit, zajedno sa povišenim nivoima hormona grelina koji stimuliše glad.

Kada smo preumorni, češće posežemo za više grickalica.

Loše stanje kože

Crvene, natečene oči, tamni podočnjaci jedan su od pokazatelja da malo spavate. Čak i male količine nedostatka sna mogu da utiču na vaš izgled.

Postajete pospani tokom dana

Ovo je jedan od znakova nedostatka sna koji je poprilično očigledan.Osećaj iscrpljenosti tokom dana je velika crvena zastava da ne spavate dovoljno.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading