lubenica
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Sezona lubenica je u punom jeku i definitivno je ovo voće koje nam najviše prija tokom vrelih letnjih dana.

Ipak, da li je lubenica preporučljiva ljudima koji imaju problema sa insulinskom rezistencijom i kako ona utiče na njihovo zdravlje?

Ugljeni hidrati dominiraju u sastavu lubenice.

Međutim, budući da lubenica sadrži puno vode, ni za ugljene hidrate ne ostaje previše "prostora".

Tako u jednoj porciji od 100 grama sveže lubenice ima 7,55 grama ugljenih hidrata i svega 30 kalorija i oko 6 grama šećera.

Uglavnom su to šećeri, i to prosti, usled čega lubenica ima prilično visok glikemijski indeks.

Nutritivne vrednosti lubenice su:

Voda 91%
Ugljeni hidrati 7.5%

Dobra vest je da se lubenica uglavnom jede u relativno malim količinama, zbog čega jednom porcijom nećeš preterano da poremetiš nivo šećera u krvi.

- Ono što je karakteristično je da svaka porcija lubenice, oko 100 do 300 grama ima relativno malo ugljenih hidrata.

Ovde zapravo govorimo o GO (glikemijskom opterećenju), koji je mnogo bitniji faktor od glikemijskog indexa.Glikemijsko opterećenje se izračunava na osnovu GI i veličine porcije.Tako da, dok se držite manjih porcija, možete potpuno bez brige pojesti lubenicu, ali je jako bitno kontrolisati se u porciji - objašava nutricionistkinja Marija Milanović.

Kako objašnjava ova nutricionistkinja, balans je ključan.

Tako da je moj odgovor da li lubenica može kod IR, odgovor je da, ali u maloj porciji, bez preterivanja i prejedanja.

Takođe, pre bih preporučila i dijabetičarima da izaberu manje sladak deo, odnosno da izbegnu srce, dakle da biraju delove bliže kori, jer su oni manje zreli - navela je na Instagramu Marija Milanović.

BONUS VIDEO:

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading