USPORAVAJU STARENJE Ovo je pet stvari koje svako može da uradi
Foto: Shutterstock

Iako proces starenja ne možemo da zaustavimo, to ne znači da ne možemo da ga usporimo i to uz samo malo korigovanje svakodnevnih aktivnosti:

1. Vežbajte redovno

Da bi vaša koža izgledala mlada, pojačajte svoju rutinu vežbanja.

- Nalazi iz nekoliko studija sugerišu da umerena vežba može poboljšati cirkulaciju i ojačati imuni sistem - kaže Američka akademija za dermatologiju.

- Ovo, zauzvrat, može koži dati mlađi izgled.

Stručnjaci preporučuju najmanje 150 minuta aktivnosti umerenog intenziteta (ili 75 minuta snažne aktivnosti) nedeljno.

2. Uzmite vitamin C

Vitamin C, snažan antioksidans, je od vitalnog značaja za proizvodnju kolagena, jednog od proteina koji koži daju mladalački volumen i tonus. Prema istraživanjima iz 2021. objavljenom u časopisu "Molecular Biology Reports", vitamin C takođe može zaštititi od skraćivanja telomera, delova hromozoma koji sadrže informacije o DNK i koji postaju kraći kako stare. Jedenje puno voća i povrća sa visokim sadržajem vitamina C odličan je potez za vaše zdravlje u celini.

3. Spavajte dovoljno

Ako ne spavate dovoljno, ne samo da se osećate umorno i umorno - to vas bukvalno može ostariti. Prema studiji objavljenoj u "Clinical and Ekperimental Dermatology", žene koje su prijavile da imaju loš san imale su 30 odsto bolji "oporavak od barijere kože" od žena koje su loše spavale i imale su "značajno niže unutrašnje starenje kože". Tokom spavanja, nekoliko telesnih sistema se resetuje i popravlja, uključujući imuni sistem i kožu.

4. Dosledno nosite kremu za sunčanje

Ako radite samo jednu stvar da sprečite starenje kože, učinite to ovako: Ne preskačite kremu za sunčanje. Izlaganje UV zračenju sunca odgovorno je za 80 odsto starenja kože. Fotostarenje može izazvati bore, pege, opuštenu i grubu kožu. Da biste to izbegli, koristite dnevnu hidratantnu kremu sa kremom za sunčanje. Stručnjaci preporučuju mineralne kreme za sunčanje (kao što su one koje sadrže cink ili titanijum dioksid) sa više od 30 SPF.

5. Smanjite unos alkohola

Prekomerno uživanje u alkoholu može ostaviti dugotrajan mamurluk, kao i ubrzano starenje kože. U širokoj studiji, istraživači su analizirali znake starenja kod više od 3.200 žena širom sveta, u poređenju sa konzumiranjem alkohola. Obilno konzumiranje alkohola (više od osam pića nedeljno) bilo je povezano sa "povećanim borama, natečenošću ispod očiju, gubitkom volumena srednjeg dela lica i krvnim sudovima", napisali su naučnici. Da biste održali mladalački sjaj i zaštitili svoje zdravlje u celini, pijte alkohol samo umereno - prenosi eatthis.com.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading