AKO IZGORITE NA SUNCU, SAMO NAMAŽITE KOŽU OVIM Crvenilo će nestati preko noći
Foto: Pixabay/LoggaWiggler

Ostanite u senci, nosite udobnu odeću od lakih materijala i šešir širokog oboda da biste zaštitili oči, uši, lice i vrat. Ako zaboravite bilo šta od ovoga, možda ćete morati da popravite opekotine. Evo kako.

Aloe vera

Najpopularniji agens za hlađenje kože sadrži aloektin B, koji stimuliše imuni sistem. Čuvajte biljku u frižideru pre upotrebe. Možete ga mešati sa čistim vitaminom E jer smiruje kožu i ubrzava proces zarastanja.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice i ohlađene kesice čaja mogu umiriti kožu. Primena hladne kesice čaja može smanjiti upalu i bol. Čist sunđer natopite ohlađenim čajem i nanesite na kožu zahvaćenu opekotinama.

Kokosovo ulje

Ovo svestrano ulje obezbeđuje koži hranljive masne kiseline koje je čine mekšom. Pored toga, ublažava opekotine, odnosno smanjuje osećaj toplote.

Lavanda

Lavanda je skoro savršena za lečenje opekotina. Ne samo da smanjuje bol, već je i antiseptik i sprečava stvaranje ožiljaka. Sprej sa 20 kapi eteričnog ulja lavande, pola litra filtrirane vode i dve kašičice aloe vere (sok ili biljke) čuvajte u frižideru i pre upotrebe dobro promućkajte.

Krastavci

Ohlađeni krastavac izblendajte tako da dobijete gustu pastu, pa dobijenu smesu ravnomerno nanesite na kožu. Takođe, možete ga jednostavno iseći na krugove i naneti na kapke i kožu.

Hladno mleko ili jogurt

Hladna obloga od mleka ili jogurta pomaže u smanjenju telesne toplote i stvara sloj proteina koji pomaže u procesu zarastanja. Masti u mleku i jogurtu pomažu u zadržavanju vlage. Zbog toga, obrano mleko ili jogurt neće biti tako efikasni.

Belo sirće

Sirće sadrži sirćetnu kiselinu koja smanjuje svrab, upalu i bol. Napunite bocu sa raspršivačem sirćetom i lagano prskajte na nadražena područja. Sirće možete razblažiti hladnom vodom.

Soda

Soda bikarbona podiže pH, tj. normalizuje kiselost opečene kože, pa ćete se osećati ugodnije. Kupke sa sodom bikarbonom su takođe dobre. Pomešajte ¼ šolje sode bikarbone sa mlakom vodom ili napravite pastu od ¼ šolje sode bikarbone i pet kapi esencijalnog ulja lavande. Držite na koži dok se ne osuši, a zatim isperite hladnom vodom.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading