Previše vremena provodite na TELEFONU? Stručnjaci objasnili kako da se oslobodite ove ZAVISNOSTI

Vesti 30.06.2022 23:00 0

Sve veća zavisnost među ljudima

Previše vremena provodite na TELEFONU? Stručnjaci objasnili kako da se oslobodite ove ZAVISNOSTI

unsplash

Pametni telefoni su sve više deo naših života: sada već daleko od funkcionalnosti starih mobilnih telefona koji su služili samo za pozivanje i slanje poruka, ovi uređaji nam omogućavaju da slušamo muziku, orijentišemo se pomoću mapa, pravimo fotografije koje potom delimo na društvenim mrežama, ili kupujemo u našim omiljenim prodavnicama. 

Objašnjenje verovatno leži u svojevrsnom “nagradnom sistemu” koji je prisutan na onlajn platformama, a podrazumeva lajkove i notifikacije, prenosi The Sun.

Osećaj zadovoljstva

Kada vidite lajk ili novo obaveštenje vaš mozak odreaguje na isti način kao i kod zavisnika od narkotika, tvrde istaživači Univerziteta u Kaliforniji.

Preciznije, u tom trenutku dolazi do lučenja dopamina u mozgu, iste substance koju organizam proizvodi kada jedemo slatkiše ili imamo intimne odnose.

– Vremenom, to trenira vaš mozak da sve češće poželi da proveri društvene mreže – tvrde naučnici.

Sličan osećaj mogu izazvati i kratki foto/video-zapisi (Story), koji u različitim formama postoje na brojnim društvenim mrežama, poput Instagrama, TikToka, Facebooka ili Snapchata.

Previše vremena provodite na TELEFONU? Stručnjaci objasnili kako da se oslobodite ove ZAVISNOSTI

Alo

 

Udar dopamina

Stručnjaci ističu i fenomen “instant zadovoljstva” koje se javlja kada odmah dobijemo lajkove ili komentare (podrške) za neku objavu.

Takve situacije privremeno podižu nivo samopouzdanja/samopoštovanja kod ljudi, uz udarac dopamina.

Ova vrsta ponašanja, međutim, vremenom može da preraste u “mehanizam” za potiskivanje negativnih osećanja (ili bežanja od stvarnosti).

Šta možete da uradite?

Ukoliko smatrate da preterujete s društvenim mrežama možete probati “digitalni detoks”, navode stručnjaci.

Postepeno smanjujte vreme koje provodite na internetu, fokusirajte se na određenu aplikaciju, a potom isključite notifikacije.

BONUS VIDEO

Komentari (0)
Loading