SA KLIMOM SVI PRAVE ISTU GREŠKU Stručnjak objasnio kako da podesite uređaj i uštedite na struji  i do 7000 dinara  mesečno
Foto: Shutterstock

Kod ovako visokih dnevnih temperatura i tropskih noći boravak u stanu i na poslu je praktično nezamisliv bez pomoći klima uređaja.

Da se ne biste hvatali za glavu na kraju meseca kad stigne račun za struju, poslušajte šta kaže stručnjak.

Koliko god da je napolju vrelo, temperaturu na klimi ne bi trebalo da spuštate ispod 26 stepeni Celzijusa, kaže hrvatski stručnjak za tržište električnom energijom Nenad Kurtović i dodaje da ćete tako uštedeti čak 50 kilovati.

On je dao i savet kad je reč o kupovini najekonomičnijeg uređaja.

"Klima mesečno može da troši oko 300-400 kilovati. Zbog toga, ako kupujete nove uređaje preporučujem one najviše klase A+++ koji jesu najskuplji, ali su i najefikasniji. Takođe ne treba zaboraviti ni to kako su niže tarife za obračun struje noću, kad je najjeftinije koristiti uređaje", rekao je Kurtović za "Tportal".

On je savetovao i da se isključuju svi izvori toplote, ako za njima nema potrebe, kao što su sijalice, p preko njih se vazduh greje. Takođe, ako ne gledate TV, najbolje je da i njega isključite umesto da ga pustite da radi samo da ne bude tišine u stanu, jer on takođe emituje toplotu. U toku podneva, kada je temperatura najviša, najbolje je zatvoriti prozor i ne dozvoliti da vrelina od spolja uđe unutra, a predveče bi bilo dobro napraviti promaju, kako bi se pročistio vazduh.

Po rečima stručnjaka, četvoročlana porodica koja živi u stanu od na primer 40-ak kvadrata, ovakvim ekonomisanjem i može da uštedi između 3. 500 i 7. 000 dinara.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading