Oprez! Prekomerno čišćenje kože može da bude opasno
Foto: Shutterstock

Svaki put u procesu pranja uništavamo prirodnu lipidnu barijeru epiderma i ispiramo njena prirodna ulja sa površine kože. Prečesto pranje je direktan put do suve i iritirane kože, ali i mnogo ozbiljnijih problema. Činjenica je da lipidna barijera ne samo da zadržava vlagu u gornjim slojevima kože, već deluje i kao štit koji ne dozvoljava virusima i bakterijama da prodru u kožu. Zbog toga ne bi trebalo da perete lice svakih nekoliko sati u nastojanju da ubijete sve mikrobe na koži – povredom lipidne barijere samo pojednostavljujete njihov zadatak.

Koliko često treba da perete lice da biste očistili kožu, ali ne i narušili njene zaštitne funkcije?

Sve zavisi od tipa kože. Vlasnicima suve kože, stručnjaci preporučuju potpunu proceduru čišćenja samo uveče, a ujutru samo operite lice hladnom vodom bez dodatne kozmetike. Za masnu i kombinovanu kožu ovo možda neće biti dovoljno – preko noći se proizvodi previše kožnog sebuma, čiji višak se mora ukloniti sredstvom za čišćenje.

Bez obzira na to kakav tip kože imate i koliko puta dnevno perete lice, pokušajte da izbegavate agresivne proizvode koji čine da koža gotovo škripi pod prstima. Budite oprezni sa pilingom, birajte nežne pilinge sa kiselinama koji uklanjaju mrtve čestice kože epiderma bez oštećenja kože. I nikada ne zaboravite da tonirate kožu nakon pranja. Toner je neophodan proizvod za negu, normalizuje pH ravnotežu kože, štiteći je od suvoće i iritacije.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading