Superhrana za kožu: Zašto je dobro da koristite jogurt na licu?
Foto: Freepik/freepik

Njegova korisna svojstva bila su poznata u antici, uključujući i domovinu grčkog jogurta. Možda je upravo ovaj proizvod dao značajan doprinos konceptu grčke lepote. Međutim, ne samo da kulturološke aluzije govore o korisnosti jogurta, već i medicinske na koje se danas oslanjamo.

Ujednačen ton kože

Dokazano je da redovno nanošenje jogurta na lice smanjuje vidljivost fleka, mladeža, pa čak i pega. Međutim, naravno, ne govorimo o njihovom potpunom nestanku. S tim u vezi, oslanjamo se samo na činjenicu da će nega jogurtom delovati bolje od bilo koje podloge.

Za jednu upotrebu nije potrebno mnogo proizvoda: za masku je dovoljna jedna ili dve kašičice jogurta. Obogatite jogurt sa par kapi soka od limuna ili pomorandže. Ovi sokovi sadrže limunsku kiselinu, koja je poznata po svojoj sposobnosti da posvetli i ujednači ton kože.

Minimiziranje pora  

Ako imate proširene pore, onda jogurt može biti odlična alternativa za negu kože. Da biste smanjili pore i zategli kožu, nežno nanesite kašičicu običnog jogurta preko lica. Sačekajte oko 10-15 minuta da koža upije masku, a zatim je isperite hladnom vodom.

Odmah nakon skidanja maske ne propustite da koristite hidratantnu kremu ili maslinovo ulje. Bez obzira na izuzetno blagotvorno dejstvo, jogurt može ostaviti neprijatan osećaj zatezanja.

Recite ne aknama

Postoji mnogo lekova koji vam omogućavaju da se prijatno i efikasno borite protiv akni: jogurt je jedan od njih. To je ključni sastojak koji se koristi u mnogim lekovima, a najčešće u sastavu hranljivih maski za lice. Međutim, ekskluzivnost jogurta leži u činjenici da od njega možete dobiti čitav niz prednosti, kako spolja, tako i interno konzumiranjem hranljivog proizvoda. Obe opcije nisu inferiorne jedna od druge u efikasnosti: jogurt je po svojoj prirodi fermentisani mlečni proizvod, pa je idealan za borbu protiv bakterija koje izazivaju akne, kao i mikroba koji nastoje da naškode telu i koži.

Manje problema sa borama

Jedno od najkorisnijih svojstava jogurta leži u njegovim svojstvima protiv starenja, koja će biti pouzdano oružje u borbi protiv slobodnih radikala. Kao što znate, oni su opasni jer lišavaju ćelije kože molekule kiseonika i na taj način im nanose značajnu štetu, usporavajući metabolizam i ubrzavajući proces starenja. Zbog toga je moguće i neophodno boriti se sa njima - na prijatnom doručku sa jogurtom i sokom od pomorandže.

Recite zbogom tamnim krugovima ispod očiju

Dobra vest za one koji sebi ne mogu uskratiti zadovoljstvo noćnog bdenja - ako ovaj ritual kombinujete sa redovnom apsorpcijom prirodnog jogurta, onda će ujutru plavetnilo ispod očiju postati mnogo manje primetno. Poenta su, opet, antiinflamatorna svojstva jogurta i mlečne kiseline sadržane u njemu, koji zajedno pomažu u sprečavanju otoka kože.

Najbolji lek za opekotine od sunca

U slučaju da kreme sa SPF-om nisu najčešći gost vaše kozmetičke torbice, savetujemo vam da ne zaboravite na lekovita svojstva jogurta: on savršeno umiruje kožu oštećenu suncem i vraća joj hemijsku ravnotežu. Jogurt sadrži cink koji ima antiinflamatorna svojstva.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading