žena
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dopamin i serotonin su jedni od najvažnijih, funkcionišu kao tandem kako bi podržali brojne funkcije, uključujući pamćenje, raspoloženje, pa čak i sposobnost obraćanja pažnje.

Zato je zdrava ravnoteža i jednog i drugog ključna.

- Iako je serotonin često u centru pažnje, važno je posvetiti i dopaminu zasluženu pažnju - kaže neuronaučnik i psihijatar Danijel Amen, prenosi Mind Body Green. 

Amen objašnjava kako možemo da prepoznamo da imamo nizak dopamin, kako se on manifestuje u našem telu i šta možemo da učinimo da prirodno povećamo njegove nivoe u mozgu.

Znaci da imamo nizak dopamin

Prema Amenu, znaci niskog nivoa dopamina nisu zabrinutos i nervoza – to je generalno pokazatelj niskog serotonina. Umesto toga, glavne oznake na koje treba obratiti pažnju su:

Umor

Tuga
Nedostatak motivacije
Niska energija
Poteškoće u razmišljanju

Prirodni načini za povećanje nivoa dopamina

Ishrana

Kao i uvek, ishrana je ključna za održavanje mentalnog i fizičkog zdravlja. Amen objašnjava da će hrana bogata tirozinom biti vaš najbolji izbor za poboljšanje proizvodnje dopamina:

- Tirozin je aminokiselina koja gradi dopamin. Stvari kao što su piletina i jaja su pune tirozina, kao i avokado i crna čokolada.

Vežbanje

Vežba je takođe efikasna u poboljšanju raspoloženja, povećavajući i nivoe dopamina. Amen posebno preporučuje treninge visokog intenziteta kada tražite efekat koji podiže raspoloženje.

Kao primer, on predlaže da krenete u brzu šetnju, a zatim napravite četiri skoka u kojima trčite ili hodate najbrže što možete u trajanju od jednog minuta da biste povećali dopamin.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading