PREDSTAVLJAMO VAM ŠEST ZDRAVIH NAČINA Da svoj bes kanališete u nešto dobro
Foto: Shutterstock

Ako ovo čitate, verovatno ste ljuti i to je u redu. 

Ljutnja je prirodna ljudska emocija koja je tipično reakcija na događaj osećaja frustracije, nemoći, nepravde ili pretnje. Čini se da se bes preliva svuda, od komentara na društvenim mrežama preko političkih debata do vesti i bilo gde između.

Ako vam se ovih dana čini da vam je temperament uvek vruć, niste sami. Većina ovog besa dolazi od osećaja van kontrole.

Ali biti ljut sve vreme nije zdrav ni za vas - ni za ljude oko vas. Morate biti u stanju da upravljate svojim besom na zdrav način.

Za početak, odvojite se od računara, spustite tu flašu merloa i potražite zdravije načine da svoj bes usmerite u moć i pozitivnost. Evo odakle početi.

1. Umanjite malo.

Ponekad, kada ste u zbrci svojih osećanja, može biti teško da sagledate šta se dešava i zašto ste ljuti i tada je dobro napraviti korak unazad. Kada ste ljuti, sve vam je mračno pred očima. Morate da umanjite to da biste mogli da dobijete perspektivu.

2. Budite kreativni.

Pogledajte izvor svog besa iz više uglova da vidite da li postoji način da pomognete da ga kanališete negde drugde i promenite stvari na bolje. 

Primer: studenti koji su iznajmili stanove da žive sa cimerima, nakon što je fakultet prešao na onlajn predavanja, kako bi i dalje stekli malo tog iskustva na fakultetu. Ako smo u stanju da razmišljamo van okvira i pronađemo zdrava rešenja, to će nam pomoći da se osećamo manje zaglavljenim.

3. Udahni duboko.

Postoji dobar razlog zašto ljudi preporučuju disanje kada ste ljuti. Kada ste ljuti, pokreće se reakcija vašeg tela na borbu ili bekstvo, a vi ne unosite dovoljno kiseonika u svoje telo. Probajte neke vežbe disanja ili meditaciju da biste pomogli. Duboko disanje može pomoći u zaustavljanju odgovora na stres. Jednom kada se budete osećali smirenije i više kontrolišete, moći ćete da razmišljate jasnije, da budete manje impulsivni i da preduzimate radnje koje donose korist vama (i drugima), a ne suprotno.

4. Neka se vaš glas čuje.

Ne govorimo o svađi sa svojim rođakom na Fejsbuku. Ali pisanje vašim predstavnicima o vašim brigama, doniranje svog vremena i/ili novca nekom cilju ili kandidatu, ili jednostavno pridruživanje lokalnoj organizaciji može vam pomoći da svoju energiju iskoristite za promenu koju želite.

5. Pričajte o tome.

Deo kanalisanja svog besa na zdrav način je zapravo puštanje da izađe napolje-ako je vaš gnev lonac pod pritiskom, morate da otpustite ventil za paru. Ali važno je kako izražavate svoje jake emocije. Ćaskanje sa prijateljima i voljenim osobama istomišljenika o svojim osećanjima može vam pomoći da se na efikasan način izjasnite. Moraćete da pazite sa kim razgovarate – izaberite nekoga korisnog. Ako se na društvenim mrežama svađate sa drugim ljudima, samo dolivate ulje na svoj bes.

6. Odvratite se.

Ako ništa drugo ne uspe, pronalaženje drugog načina za kanalisanje vaše energije može vam skrenuti misli s onoga što vas ljuti. Isprobajte šetnju, započnite novi hobi, pecite, čistite garažu, gledajte komedije, vežbajte, izgubite se u dobroj knjizi-sve dok vam to odvrati od problema na neko vreme, može vam pomoći da bes bude pod kontrolom.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading