SA OVOM BILJKOM SE LAKŠE DIŠE Iskoristite cvetove aromatičnog drveta i napravite čaj i losion za kožu
Foto: Shutterstock

Ova biljka je od davnina poznata jer blagotvorno deluje kod astme, bronhitisa i alergije, odlična je pomoć za probleme s varenjem i kožom. 

Zato naši stari ne propuštaju priliku da idu u berbu, a od svežih cvetova najčešće prave gust sok, za koji tvrde da je rastvoren vodom odličan za osveženje na vrućinama, ili ih suše i čuvaju za pripremu čaja.

Ako ne idete u prirodu, cvetove zove možete kupiti čak i na pojedinim pijacama.

Domaći sok

Za pripremu soka potrebno vam je 20 cvetova zove, litar vode, sok jednog limuna i 800 grama šećera.

U litar vode potopite 20 cvetova sveže zove i ostavite da odstoji 24 sata na tamnom i hladnom mestu.Posle toga procedite, dodajte šećer i sok limuna i ostavite da odstoji još 24 sata, povremeno mešajući da bi se šećer rastopio. Sok procedite kroz duplu gazu i sipajte u flašu.Ovaj sok se pije razređen vodom.

Čaj

Čaj od suvih cvetova zove  pomaže kod upornog i suvog kašlja.Cvetovi zove bogati su vitaminom C, taninima, karotenom, a imaju blagotvorno dejstvo, pa su napici od nje odlični da izbacite višak tečnosti u organizmu.Sve što treba da uradite jeste da cvetove zove osušite na tamnom i suvom mestu i da ih tako suve izmrvite, stavite u teglu i čuvate za čaj.

Losion za osetljivu kožu

Sa dve šolje ključale vode prelijete 25 grama osušenog cveta zove i poklopite.Kada se ohladi, procedite u čistu staklenu posudu i čuvajte u frižideru.

Losionom natopite komadić vate i očistite lice.On umiruje i osvežava osetljivu kožu.Losion od zove trebalo bi da upotrebite tokom naredna tri dana.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading