Jednostavni trikovi: Uradite ovo i sprečite prekomerno znojenje stopala
Foto: Shutterstock

Voda, sapun, dezodorans

Pravilo broj jedan: redovno perite noge! Ovo se svakako podrazumeva, ali nekim ljudima leti nije dovoljno da to rade samo uveče. Ako je potrebno, perite noge tri puta u toku dana. Kao što nakon tuširanja stavljate dezodorans (antiperspirant) ispod pazuha, isto tako uradite sa stopalima.

Nekoliko puta nedeljno (može i češće) priuštite svojim stopalima osvežavajuće kupke. Protiv prekomernog znojenja uzmite kašiku kamilice, đumbira, sladića, origana i žalfije i prelijte sa litar i po proključale vode. Poklopite i sačekajte da odstoji 30 minuta, zatim procedite i prespite u lavor. Potopite noge u kupku i držite ih dvadesetak minuta.

A možete da napravite i losion od žalfije. Prelijte 50 grama žalfijinih listova sa 300 ml 70% alkohola. Promućkajte dobro i zatvorite, pa zatim ostavite 14 dana na tamnom mestu. Procedite u čistu flašu i dodajte mu 60 kapi ulja od čajevca. Dobro oprana i osušena stopala premazujte ovim losionom svako veče pred spavanje.

Dva fronta

Čista i mirišljava stopala vam neće mnogo vredeti ako ne vodite računa i o obući. Najvažnije pravilo je da jedan par nosite najduže tri dana! Takođe, jedan od trikova koji mogu da vam pomognu jeste nošenje pamučnih uložaka koje možete prati u mašini i često (svakodnevno) menjati.

Soda bikarbona je jedan od najefikasnijih i najjednostavnijih recepata protiv gljivica. U svu vašu obuću (cipele, patike…) sipajte po jednu kašičicu sode, protresite i ostavite da odstoji preko noći. Ujutru obuću dobro protresite, a uveče ponovite postupak. Slično možete upotrebiti i bebi puder. Tokom noći u obuću možete da ostavite i nekoliko listića žalfije i lavande, kao i koru pomorandže, limuna i grejpfruta.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading