KADA SU U PITANJU POLOŽAJI ZA SPAVANJE Najbolje je ležati na boku,a evo i zašto
Foto: Shutterstock

Stručnjak za holističko zdravlje kaže da je to najvažniji deo dana, koji utiče na fizičko, mentalno i emocionalno blagostanje, i da je osnova za svako dobro putovanje. Nije važna samo količina sna, već i kvalitet. Konkretno, važnu ulogu u tome igra koliko dobro dišete dok spavate.

"Spavanje na stomaku je najgore.Ono napreže mišiće glave, vrata i vilice, napreže zglobove vilice, takođe može da uvrne donji deo leđa i karlicu. Zamislite da iscedite mokar peškir i to je ono što radite svojim mišićićima i zglobovima dok spavate na stomaku.Takođe može ograničiti vašu sposobnost da dobro dišete dok spavate."

Spavanje na leđima

"Spavanje na leđima je bolje, ali može takođe da predisponira da donja vilica, za koju je pričvršćen vaš jezik, padne na zadnji deo grla i ograniči ili čak potpuno blokira vaše disanje i disajne puteve.To je problem koji se ponekad pojavljuje kao hrkanje, ali može biti i opstruktivna apneja u snu, koja može dramatično uticati na vaše mentalno i fizičko zdravlje, pa čak i biti opasna po život."

Spavanje na boku

"Spavanje na bočnoj strani je verovatno najbolje, posebno sa dobrim jastukom za glavu i dodatnim jastukom pored sebe kako biste podržali nogu koja ne leži na dušeku.Iz strukturalne, neurološke i mišićne perspektive, kao i za vašu disajnim putevima, blaži je za telo.Takođe je bolji za varenje, posebno ležeći na levoj strani, s obzirom na to gde jednjak ulazi u stomak."

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading