POSLEDICE NE MOŽETE NI DA ZAMISLITE Da li je opasno da pržite hranu u istom ulju?
Foto: Shutterstock

Koliko puta vam je ostalo dosta ulja u šerpi ili tiganju i ostavili ste ga za kasnije, kako biste ga ponovo iskoristili?

Zapravo, ulje sme da se koristi samo jednom, pa koja god količina da vam je ostala nakon prženja, potrebno je da ga prospete i ne koristite ponovo.

Zašto je korišćenje istog ulja opasno po zdravlje?

Ulje sadrži slobodne radikale, čestice koje oštećuju ćelije u ljudskom organizmu, ali i koje mogu da promene ukus i kvalitet hrane. Ti slobodni radikali se talože u ulju koje stoji duže vreme, pa je potrebno da isto ulje iskoristite u što kraćem vremenskom periodu, ili da ga jednostavno odložite.

Kada se već zagrejano i ohlađeno ulje ponovo zagreje, dolazi do otpuštanja nestabilnih molekula, odnosno slobodnih radikala, koji brzo i jednostavno stupaju u hemijske reakcije s delovima ćelija, proteina, lipidima, ugljenim hidratima, pa i molekulima DNK.

Osim što svojim vezivanjem za zdrave ćelije izazivaju probleme, ti nestabilni molekuli se dovode u vezu sa srčanim oboljenjima, Parkinsonovom i Alchajmerovom bolesti, problemima sa probavnim organima, što ih čini posebno opasnim.

Zbog svega toga, ušteda na ulju može biti veoma opasna po zdravlje. Isto tako, uvek je bolje da pržite na svinjskoj masti nego na ulju, ali i da suncokretovo ulje kad god možete zamenite maslinovim.

Komentari (0)

Loading