NAŠI PRECI SU VEROVALI U OVAJ LEK Čašica rakije produžava životni vek, smanjuje stres i holesterol
Foto: privatna arhiva

Piti rakiju nije samo svojevrsni dokaz muškosti, niti u slučaju da pijete kvalitetnu rakiju statusni simbol, piti rakiju može donijeti i nekoliko zdravstvenih prednosti – naravno, ukoliko se ne preteruje s količinama.


U narodnoj percepciji, ispijanje rakije je svojevrsni dokaz muškosti, ali ispijanje rakije može doneti nekoliko zdravstvenih koristi - naravno, ako ne preterujete. Zato, ako vas bolja polovina ili bilo ko napadne zbog druženja uz rakiju, dajte joj jedan od ovih argumenata.

Produžava životni vek. Previše rakije, i bilo kog drugog alkohola, definitivno će vam skratiti životni vek, ali umerena količina može da ga produži. To je zato što antioksidansi pomažu u borbi protiv radikala koji su glavni uzrok starosti.

Ublažava stres. Ako je pijete umereno, rakija deluje na nervni sistem, pa vas opušta. Ponavljamo - samo ako ga pijete umereno.

Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara. Odlična stvar kod rakije je to što sprečava stvaranje naslaga holesterola u vašem kardiovaskularnom sistemu i pomaže vam da snizite holesterol. A sve ovo na kraju drastično smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara.

Pomaže u prevenciji prehlade. Verovatno niste znali da rakija može poslužiti kao odličan sirup protiv kašlja. Alkohol takođe pomaže da se ubiju sve bakterije u grlu. Najbolji efekat ćete postići ako fa pomešate sa toplom vodom i limunom.

Ne goji. Evo odličnog argumenta – za razliku od gaziranih, pa čak i nekih „prirodnih“ sokova, rakija je niskokalorični alkohol! Pijenje rakije snižava holesterol u krvi i ne povećava težinu.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading